Deel dit artikel
-

Europese Commissie verbiedt medewerkers TikTok

Alle medewerkers van de Europese Commissie zijn gisteren bevolen om TikTok van hun telefoons te verwijderen. De app wordt beschouwd als een dreiging omdat er ongecontroleerd veel data naar Chinese servers stromen en niemand weet wie er wat mee doet.

Het dagelijks bestuur van Europa is duidelijk. Wie TikTok op een werktelefoon heeft, moet die er vanaf halen. Wie een privé telefoon voor werk gebruikt, wat mag en gebeurt, die moet kiezen. Of: TikTok houden en de zakelijke apps er vanaf halen, of: TikTok eraf.

Berichtgeving van Politico, bevestigd door de Commissie zelf, maakt duidelijk dat de beveiligingsdienst van de Commissie in elk geval niet TikTok en zakelijke apps op een en dezelfde telefoon wil zien. Kennelijk vreest men dat er linksom of rechtsom gevoelige politieke data kan meelekken als de sociale video-app met de moederservers in China praat.

Ook als de app niet wordt gebruikt, lekt hij gebruikersgegevens.

Wettelijk gezien kan Bytedance, het moederbedrijf van TikTok, ertoe worden verplicht om gebruikersdata te overhandigen aan Chinese inlichtingendiensten als daar om wordt gevraagd. Het is niet bekend hoe innig de twee instanties op dagelijkse basis met elkaar samenwerken. Dat is op zich ook al een veiligheidsrisico.

In Nederland adviseerde de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) van het Ministerie van Algemene Zaken (AZ) in november 2022 reeds om het gebruik van TikTok voor de rijksoverheid op te schorten.

Eind januari was staatssecretaris van Digitale Zaken, Alexandra van Huffelen, nog op nieuwszender NPO Radio 1 om daar over AI en regulering van social media te spreken (audio, vanaf 08:27)

Deel dit bericht

4 Reacties

martijn

Prima beslissing, hele domme zet van de overheden om te vallen voor social media, niet alleen tiktok maar ook facebook en twitter. Ik kan mij nog heugen dat je zelfs op overheids-websites van die facebook en twitter logo’s zag staan en zo via die mediums vragen kon stellen allemaal onder het excuses “DaN ZiJn WiJ BeTeR BeReIkBaAr”, maar ondertussen leest alles en iedereen mee waarvan je dat eigenlijk niet moet willen. Maarja ’t is allemaal zo lekker modern hé?

TikTok schijnt in China een heel ander algoritme te gebruiken overigens; in de rest van de wereld, en dan voornamelijk de VS en Europa wordt je een hoop onzin toegeschoven via tiktok maar in China schuiven ze de kinderen veel meer educatieve dingen voor. Tiktok is geen social media, tiktok is een passief wapen van de Chinese overheid.

Zie hier, een interessante docu over TikTok: https://www.youtube.com/watch?v=qqq60JMJ3wM

Marty

Voor diegene die nog steeds denken dat TikTok super onschuldig is, hier een mooie eye-opener over dat verschrikkelijke programma: https://www.youtube.com/watch?v=qqq60JMJ3wM

Het is een passief wapen…

Henk

Er bestaan geen passieve wapens. Misschien passieve slachtoffers. Maar dan kun je ze beter naïef noemen.

Henk

Als je mensen iets gaat verbieden, doen ze het stiekem toch. Leg mensen uit waarom. Dan strijdt je tenminste met open vizier. Draai er niet omheen. Het is waarschijnlijk al niet meer te stoppen. Je moet heel precies weten hoe het werkt. Je hebt experts nodig om dit te blijven doorgronden. Anders is de dief je altijd een stap voor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond