Deel dit artikel
-

Europese mobiele aanbieders delen klantdata in virusstrijd

Mobiele telecomaanbieders in Duitsland, Oostenrijk en Italië delen generieke, geanonimiseerde klantdata met hun overheden om de bewegingen van inwoners te monitoren.

De data stellen ministeries van volksgezonheid in staat om te zien of en hoe mensen in minder en meer geïnfecteerde gebieden zich bewegen. In Taiwan, waar vergelijkbare data wordt gebruikt, gaat de overheid zover dat individuen worden gevolgd. Degenen met virusinfectie die toch het huis verlaten worden direct tot de orde geroepen. Dat kan in de genoemde EU-landen niet, omdat het om algemene klantdata gaat.

Het gaat om de operators Telecom Italia, Vodafone, WindTre in Italië, Deutsche Telecom in Duitsland en A1 in Oostenrijk.

De bewegingspatronen van smartphones zijn een van de vele bronnen die de overheden gebruiken in hun strijd tegen de verspreiding tegen het coronavirus. Het is geen waterdicht systeem, want er bestaat geen draagplicht voor telefoons.

Critici maken zich zorgen over het in bulk delen van gegevens over klanten van mobiele telecomnetwerken. De operators zeggen dat ze handelen binnen de grenzen van de GDPR. Deze handelswijze is verre van nieuw. Veertien jaar geleden wist TomTom al live verkeersinformatie op de landkaart te plotten door klantgegevens uit het netwerk van Vodafone te gebruiken.

Foto: Mario A.P. (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Bart

Stazi weer actief in duisland?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond