Deel dit artikel
-

Europese regelgeving voor generatieve AI op komst

Bedrijven die generatieve AI-tools gebruiken, zoals ChatGPT, zullen al het auteursrechtelijk beschermde materiaal dat wordt gebruikt om hun systemen slimmer te maken, openbaar moeten maken. Dat staat in een vroege versie van EU regelgeving.

Volgens de voorstellen zullen AI-tools worden geclassificeerd op basis van hun risiconiveau: van minimaal tot beperkt, hoog en onaanvaardbaar. Mogelijke aandachtspunten zijn onder meer biometrische surveillance, het verspreiden van desinformatie of discriminerende taal.

Hoewel tools met een hoog risico niet worden verboden, moeten degenen die ze gebruiken zeer transparant zijn over hun activiteiten.

Bedrijven die generatieve AI-tools inzetten, zoals ChatGPT of beeldgenerator Midjourney, zullen ook al het auteursrechtelijk beschermde materiaal dat is gebruikt om hun systemen te ontwikkelen, openbaar moeten maken.

Sommige commissieleden stelden volgens Reuters aanvankelijk voor om te verbieden dat auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt gebruikt om generatieve AI-modellen te trainen, maar nu is dat toegestaan zolang het transparant gebeurt.

Veel creatieve AI oplossingen maken collages van bestaande kunstwerken of muziek. Zo duiken de laatste tijd bij TikTok Beatles songs op die bedrieglijk veel lijken op de originele composities en waarvan de stemmen nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. De kans is groot dat artiesten dat gaan verbieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond