Deel dit artikel
-

Europese telco’s: techbedrijven moeten mee investeren

Europa moet techbedrijven dwingen om mee te investeren in de op- en uitbouw van infrastructuur van telco’s, vinden deze telecomaanbieders.

Het is de zoveelste roep van telco’s aan het adres van Brussel voor meer armslag voor hun werk. De laatste jaren klinkt naast de wens tot meer spectrum ook die om meer co-financiering. Dit keer klinkt de wens om die te verplichten.

Techbedrijven en streamingaanbieders zijn goed voor meer dan de helft (55%) van alle geconsumeerde data in vaste en mobiele netwerken. Daarom, vinden de telco’s, kunnen zijn ook wel mee betalen aan de investeringen in infrastructuur. De techbedrijven bepleiten daarentegen dat ze er enkel gebruik van maken en dat de consument er al voor betaalt.

De Financial Times schrijft vandaag over een rapport van telecomclub European Telecommunications Network Operators (ETNO). Dat stelt dat deze sector jaarlijks tussen de 15 en 28 miljard euro kwijt is aan kosten die direct zijn gelieerd aan het gebruik door grote techbedrijven. Onder hen: Google, Facebook en Netflix.

In de afgelopen tien jaar, zo stelt het rapport, heeft deze sector 500 miljard euro uitgegeven aan het upgraden en vernieuwen van netwerken. Dat heeft hun financiële positie, in vergelijking met de techsector, niet sterker gemaakt. Daar moet in de toekomst, zo vinden ze, iets tegenover gaan staan.

Google, Microsoft en Facebook kunnen als repliek bepleiten dat ze al jaren fors investeren in de aanleg van onderzeese datakabels. Telecombedrijven nemen die investeringen minder voor hun rekening dan in het verleden. In die zin zij zijn het die consumenten verbinden met digitale consumentendiensten, in hun datacentra. Google, bijvoorbeeld, is deels of helemaal eigenaar van twintig van dit soort zeekabels. Daarnaast investeren cloudproviders aanzienlijke bedragen in cloudsoftware (edge) die de telecommarkt richting zijn klanten exploiteert.

Photo by Rémy Ajenifuja on Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond