Deel dit artikel
-

Europese toezichthouders: webwinkels discrimineren nog steeds op nationaliteit en verblijfplaats

Webwinkels informeren consumenten vaak nog onvoldoende over het recht om de aankoop ongedaan te maken (herroepingsrecht) en hun recht op garantie (conformiteit). Ook worden regelmatig de non-discriminatieregels – ook wel geoblockingregels genoemd – onvoldoende nageleefd. Dit hebben Europese consumententoezichthouders vastgesteld.

Vandaag hebben zij de eerste resultaten gepubliceerd van hun onderzoek bij zo’n 500 webwinkels die kleding, schoenen, meubels, huishoudelijke producten en elektronica verkopen.

Een deel van de onderzochte webwinkels houdt zich niet aan de Europese regels om ongelijke behandeling naar nationaliteit of verblijfplaats tegen te gaan. Deze zogenoemde geoblockingregels gelden sinds begin december 2018. Waakhond ACM kwam regelmatig tegen dat consumenten geen aankoop konden doen bij een webwinkel in een ander land binnen de EU als zij hun aankoop in dat land lieten bezorgen of wilden ophalen, maar een factuuradres opgaven in Nederland.

Overigens hoeft een webwinkel niet overal in Europa te leveren, maar alle Europese consumenten moeten er wel kunnen bestellen en betalen onder dezelfde voorwaarden als lokale klanten.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) nam deel aan dit onderzoek in het kader van het Europese samenwerkingsverband Consumer Protection Cooperation (CPC). De toezichthouder gaat de onderzochte bedrijven aanspreken om hun website aan te passen. Daar waar het gaat om buitenlandse webwinkels gebeurt dit via handhavingsverzoeken aan de partners in het CPC-netwerk.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond