Deel dit artikel
-

Eutelsat vergroot belang in Oneweb

De Franse leverancier van satellietcommunicatie Eutelsat legt 140 miljoen euro op tafel om zijn belang in Oneweb uit te breiden.

Het belang in de provider van breedbandinternet vanuit de ruimte groeit van 17,6 naar 22,9 procent. Dat hebben de partijen gisteren bekendgemaakt. De Fransen oefenen een optie uit die ze in een eerdere investeringsronde bedongen.

Net als het Amerikaanse Starlink bouwt Oneweb aan een nodenetwerk in de ruimte dat internetsignalen naar aarde stuurt. De Engelsen streven naar 648 satellieten in een baan om de aarde. De Amerikanen naar een veelvoud daarvan. Oneweb is op de helft en verwacht tegen het einde van 2021 in commercieel bedrijf te gaan.

Oneweb levert aan de zakelijke markt, Starlink aan eindgebruikers.

Engeland maakte vorige maand zijn nationale ruimtestrategie voor de komende jaren bekend. Oneweb speelt daarin een belangrijke rol in, omdat de overheid het satellietbedrijf het bedrijf eind 2020 van faillissement redde met een grote investering.

Satellieten van Eutelsat worden met name gebruikt voor de verdeling van Europese radio en televisiekanalen, maar het levert ook smalband- en breedbandinternet.

Achter de schermen is een strijd gaande om kosten van ruimtelanceringen omlaag te brengen. SpaceX ligt met afstand voor op concurrenten als bijvoorbeeld ULA, Rocket Lab en Arianespace.

Foto: Timo Newton-Sims (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond