Deel dit artikel
-

Evenementenbranche tot 1 september in onzekerheid, virtueel voorlopig de norm

Coronaminister Hugo de Jonge acht het onwaarschijnlijk dat in ons land na 1 september weer ‘massale evenementen’ kunnen worden gehouden. Dat kan pas weer als er een coronavaccin is, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer na de toelichting op de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Het begrip ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling’ wordt overigens niet toegelicht, maar het hoeft niet te betekenen dat congressen niet door kunnen gaan. Wel zou het aantal bezoekers beperkt kunnen worden.

Een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen. Dat betekent grote onzekerheid voor congressen als The Next Web en Emerce eDay.

Veel congressen zijn al virtueel gegaan. Ook wordt in veel gevallen gekeken naar een mengvorm van fysiek en virtueel. Het aanstaande ontwikkelaarscongres van Apple zal een week lang alleen virtueel plaatsvinden, en elektronicabeurs IFA in Berlijn (begin september) belooft een geheel innovatieve opzet, maar heeft die niet toegelicht.

Beursorganisator Easyfairs Nederland gaat zijn evenementen alvast volgens de 1,5 meter-samenleving inrichten. Er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de gehele beursindeling.

Door het coronavirus heeft Easyfairs al dertig evenementen noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren.

Easyfairs Nederland organiseert jaarlijks meer dan zestig evenementen, waarvan het merendeel op haar eigen locaties in Evenementenhal Gorinchem en Evenementenhal Hardenberg.

Voetbal zou nog meer een tv-sport kunnen worden dan het al is. De Bundesliga mag definitief in mei worden hervat, zo heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie bevestigd. Doch alle nog resterende 82 wedstrijden worden zonder publiek gespeeld en in de stadions zijn maximaal 126 mensen welkom.

Voor muziekfestivals als Pinkpop en Lowlands in Nederland, Roskilde in Denemarken, Glastonbury in het Verenigd Koninkrijk, Primavera Sound in Spanje en Nova Rock in Oostenrijk zijn optredens zonder publiek niet echt een optie. Deze festivals hebben hun evenementen al naar 2021 verplaatst.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond