Deel dit artikel
-

Evernote plant mega-uitbreiding

Evernote, een dienst waarmee gebruikers online notities kunnen bewaren en organiseren, wil de komende twee jaar nog eens 500 werknemers inlijven. Op dit moment blijft het personeelsbestand steken op 100.

Het bedrijf, momenteel met enkel een kantoor in Californië, wil een nieuw kantoor openen in Austin. Het is het begin van wat een agressieve uitbreiding moet worden.

Eind dit jaar wil Evernote 130 man in dienst hebben. Begin dit jaar stonden er nog maar 45 op de loonlijst. De komende twee jaar moeten er nog eens 500 man personeel bovenop de huidige 100 komen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom Evernote over deze aantallen spreekt. Het lijkt er op dat ze groots in willen zetten op productontwikkeling, maar dan nog is 500 man extra een aanzienlijk aantal. Op dit moment, zo toont LinkedIn, werkt meer dan 50 procent van de werknemers bij Evernote in op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Evernote, gelanceerd in 2007, wist in juli dit jaar nog een investeringsronde van 50 miljoen dollar af te ronden. De ronde werd geleid door Sequoia Capital, met medewerking van Morgenthaler Ventures. In oktober was er een ronde, ook geleid door Sequoia Capital, waarbij 20 miljoen dollar werd opgehaald.

Phil Libin, de baas van Evernote, liet na het sluiten van de ronde waarbij 50 miljoen dollar werd opgehaald, nog weten dat Evernote eigenlijk geen geld nodig heeft. Het geld van twee eerdere ronden, staat nagenoeg nog allemaal op de bank.

Libin wil zijn bedrijf, dat winstgevend is en dat meer dan 11 miljoen gebruikers kent, uitbouwen naar een bedrijf dat meer dan honderd jaar mee gaat. Hij maakt zich klaar voor een lange groeifase waarin bijna dagelijkse nieuwe producten of aanvullende diensten moeten worden gelanceerd. Hij laat ronduit weten geen geld nodig te hebben, maar het wel in ontvangst te nemen omdat ‘het kan’.

De CEO laat weten dat Evernote in de maand juni om de dag een belangrijke release of toevoeging uitbracht. Hij noemt het geweldig, maar laat weten dat er ‘duidelijk nog ruimte is om de snelheid te verdubbelen’. Veel van het nieuwe geld moet dan ook richting een productteam gaan.

Met Evernote kan de gebruiker alle kanten op. Hij kan online, in de cloud, notities bewaren, in de vorm van tekst, foto’s of audio, een webpagina, screenshot of een to do-lijst. De rest van de dienst houdt zich bezig met het organiseren, indexeren en doorzoeken van deze notities via mobiel, computer en tablet.

Maar er wordt ook gewerkt aan aan andere productlijnen, zoals bijvoorbeeld de Evernote Peek, waar de gebruiker die een iPad 2 heeft, geholpen wordt bij het studeren. Met het oplichten van het onderste stukje van de iPad-cover, wordt een tabblad zichtbaar, waarop een relevante studievraag staat. Wordt de hele cover opgelicht, dan is het antwoord te zien op de vraag en bijbehorende informatie.

Ook was er een wedstrijd voor ontwikkelaars, om met ideeën te komen die Evernote in een andere, onverwachte richting zouden duwen. Hierbij won Touchanote de eerste prijs, een Android-applicatie, waarbij echte, fysieke objecten aan aantekeningen worden gekoppeld met behulp van NFC.

Naast plannen voor versnelde productontwikkeling, wil Evernote zich richten op acquisities. Een exit staat niet in het boekje van Libin.

Zo kocht Evernote kort na de investeringsronde van 50 miljoen dollar Skitch, een dienst waarmee gebruikers screenhots kunnen maken en hier vervolgens aantekeningen aan kunnen toevoegen. Skitch wordt gratis, net als Evernote, dat overigens wel een premium pakket kent met aanvullende diensten.

In het persbericht, dat het nieuws van de laatste investeringsronde bracht, staat ook dat het geld bedoeld is voor een agressieve groei- en acquisitiestrategie, waarbij het allemaal draait om het uitbreiden van de aangeboden diensten.

“Ook al hebben we een winstgevend bedrijf opgebouwd, de afgelopen drie jaar, we hebben nog steeds een lange weg te gaan voor we voor iedereen en tweede brein zijn”, aldus Libin.

Roelof Botha, van Sequoia Capital neemt inmiddels de functie van bestuurslid op zich. Ken Gullicksen is sinds juli verantwoordelijk voor de zakelijke ontwikkelings- en acquisitiestrategie. Daarvoor zat Gullicksen vanuit Morgenthaler Ventures in het bestuur van meerdere technologiebedrijven, waaronder Evernote: “Met de juiste strategische beslissingen, kan Evernote de ontwikkeling doormaken van een populaire applicatie naar een onmisbare technologie.”

Het nieuwe kantoor in Austin, zo weet een lokale online uitgave uit deze stad te vertellen, zal voornamelijk de ontwikkeling van deze beide producten aanvoeren. Ook diensten en producten die aanvullend zijn op Evernote, zullen in Austin worden ontwikkeld. Ook Skitch moet onder de vlag van Evernote verder ontwikkeld worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond