Deel dit artikel
-

EZ houdt laatste consultatie over Wimax-veiling

Het Ministerie van Economische Zaken vraagt de telecommarkt mee te denken in de wijze waarop de mobiele breedbandfrequenties voor Wimax-doeleinden eind 2008 worden geveild.

Telecompartijen kunnen sinds gisteren hun commentaar geven op de conceptregels voor de veiling van de frequentie in de 2,6 Ghz-band, ook wel Wimax of WLL genoemd. In een eerder consultatieronde, eind 2007, gaven ze aan het liefst zelf te bepalen voor welke technologie ze de frequentieruimte willen gebruiken. Dit nieuwe veilingmodel wordt een ‘combinatorische klokveiling’ genoemd.

De huidige consultatieronde loopt tot en met 22 april 2008.

Het ministerie laat tevens weten dat dit de laatste consultatieronde is over dit onderwerp. In het derde kwartaal krijgen marktpartijen de definitieve veilinginformatie gepresenteerd.

In het laatste kwartaal van dit jaar komen de Wimax-frequenties onder de veilinghamer, evenals de band 2010 – 2019,67 Mhz (voor 3G-doeleinden). In eerste instantie zouden frequenties in het spectrum 2500 – 2690 Mhz begin 2008 onder de veilinghamer komen. Die datum werd onlangs stilletjes verplaatst.

Wimax staat mobiele breedbandcommunicatie toe en wordt gezien als een concurrent van Umts.

Vodafone-topman Arun Sarin stelde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona voor om Wimax onder te schuiven bij LTE-technologie om technologische ontwikkeling van beiden niet te hinderen. LTE wordt in de regel aangeduid als zijnde de opvolger van Umts/3G.

Deel dit bericht

1 Reactie

Carl

In het boek "the Pro-Am Revolution" van Charles Leadbeater staat een goede tip: stel een klein deel van de bandbreedte open voor het experimenteren met innovatieve nieuwe diensten. Op die manier investeer je als overheid in innovatie zonder al te veel geld uit te geven. Ik hoop dat ze dat boek voor 22 april nog even lezen bij EZ… (gratis te downloaden: http://www.demos.co.uk/publications/proameconomy )

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond