Deel dit artikel
-

EZ stelt werkgroep breedband in

Het ministerie van Economische Zaken stelt een werkgroep breedband in. Die werkgroep moet onder meer gaan uitzoeken of snelle glasvezelverbindingen naar ieder huishouden wel zo zinvol zijn. Amsterdam en Den Haag lopen al langer rond met plannen in die richting, maar er zijn grote twijfels over de haalbaarheid van 'fiber to the home'.

De werkgroep breedband wordt ingesteld omdat daar bij verschillende marktpartijen behoefte aan is, zo bevestigt woordvoerder Hans Jacobs van Economische zaken. In de werkgroep nemen drie mensen zitting: Roel Pieper (ex Raad van Bestuur Philips en tegenwoordig deeltijd hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente), oud-TNO directeur Wim Zegveld en burgemeester Deetman van Den Haag.

Van Pieper is volgens Het Financieele Dagblad bekend dat hij vooralsnog tegen de glasvezelplannen is. Hij vindt dat er eerst goede toepassingen voor breedband ontwikkeld moeten worden. Burgemeester Deetman van Den Haag heeft net als Amsterdam laten weten graag een glasvezelnetwerk te hebben. Zegveld pleitte in de jaren tachtig al eens voor een landelijk glasvezelnetwerk, maar dat plan werd door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat getorpedeerd.

Toch gaan er ook stemmen op om de overheid nu een groot deel van de glasvezelkabels te laten financieren. Dat zou bijvoorbeeld moeten gebeuren met het geld dat minister Zalm van Financiën overhield aan de verkoop van een groot aantal aandelen in voormalig staatsmonopolist KPN.  

Het telecombedrijf zelf is ook voorstander van een groot glasvezelnetwerk. “KPN, de kabelmaatschappijen en de overheid moeten de handen ineenslaan en samen een nieuwe infrastructuur aanlggen”, zo betoogde KPN oktober 2003 in het “Deltaplan Glas”. De kabelbedrijven zien daar geen heil in. Zij kwamen twee weken geleden met hun eigen visie op het in hun ogen onverantwoorde glasvezelplan.

Als alles volgens plan verloopt komt minister Brinkhorst van Economische Zaken nog voor eind februari 2004 met een breedband-nota. Daarin staat dan verwoord hoe snel internet een bijdrage zou kunnen leveren aan de kenniseconomie. Van de minister is bekend dat hij uiterst sceptisch tegenover de plannen van KPN staat. Bedoeling is dat de leden van de werkgroep breedband met de nota breedband van de minister aan de slag gaan en in een later stadium met hun eigen bevindingen komen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Paul van Keep

Als Roel Pieper op voorhand al tegen fiber to the home is, waarom neemt hij dan plaats in deze werkgroep? Wil hij de boel bewust torpederen? Als dezelfde pessimistische houding was ingenomen bij het ontwikkelen van alle andere infrastructuur dan waren we nooit zover gekomen als we nu zijn.Een prachtig voorbeel is SMS. SMS is ooit als aardigheidje in de GSM standaard opgenomen en is nu goed voor een miljarden industrie. Als we de Pieper methodiek hadden aangehouden en we waren met zijn allen eerst toepassingen gaan bedenken voordat we infrastructuur gaan ontwikkelen dan was de SMS industrie er nooit gekomen.Hetzelfde geldt voor breedband. 'Build it and they will come.' Leg dat glas naar die kantoren en huizen (vooral ook naar kantoren want daar moeten de diensten vandaan gaan komen), de toepassingen zullen dan vanzelf als paddenstoelen uit de grond schieten.En als we er snel mee zijn bouwen we en passant nog even een behoorlijke technologische voorsprong op.

A Treur Jr

Tja. Piepertje zit er weer bij. Na het debacle met rekeningrijden en het misgokken bij het mobilityplatform weer een herkansing bij de werkgroep breedband. Nou daar ben je als breedbandgebruiker lekker mee. Even wat feiten op een rij. De infrastructuur van de KPN is voor belangrijk deel al te smal en te gedateerd. De infrastructuur van de kabelmaatschappijen gaat iets langer mee maar zal met het groeiende aanbod aan themazenders en ITV tussen de 4 en 6 jaar bandbreedte te kort komen. Wat is er nou verstandiger als er een universele glasvezel infrastructuur zou worden gelegd waar teleconmaatschappijen, kabelmaatschappijen, beveiligingsbedrijven etc. hun diensten over kunnen aan bieden. En dan tot de meterkast. De rest kan draadloos. Hoe open kan een markt zijn en hoe blij zullen de opta's en de NMA's zijn met een dergelijke oplossing. Met alle respect, heeft de Overheid uberhaupt een commisie nodig en als die er dan komt hebben wij dan behoefte aan de eigenzinnige overgewaardeerde kennis van ene meneer Pieper? Driewerf neen.

Eelco Romeijn

Wat je ook van Pieper mag vinden, ik ben het helemaal eens met zijn stelling dat er eerst goede toepassingen voor breedband moeten ontstaan. Er is de afgelopen 2 jaar enorm veel bandbreedte uitgerold door de kabelaars en kpn maar iedereen vraagt zich nu af: "Waar is nou de content?" Feit is dat de kabeltrekkers die nu veel verdienen met abonnementen nauwelijks bereid zijn zelf te investeren in zinvolle content en waar ze dat wel doen te veel zich laten leiden door traditionele opvattingen over massacommunicatie. Maar internet is geen echt massamedium zoals televisie. Internet is vooral goed in het bijelkaar brengen van communicatieve vraag en aanbod. Streaming video wordt vaak genoemd als trekker van breedband maar de initiatieven voor content zijn nog heel vaak gericht op een massapubliek die de traditionele tv veel beter bedient. Complete speelfilms, voetbalwedstrijden, live concerten, het zal op internet niet rendabel worden.  Streaming video vraagt een andere, nieuwe manier van programma maken dan traditionele tv of video. Gerichter op de doelgroep, inhoudelijk dieper, korter, interactiever etc. Narrowcasting in plaats van broadcasting. Pas als content of filmmakers zich die vaardigheden hebben eigen gemaakt zal zichtbaar worden welke ongeloofelijke toepassingen ons nog staan te wachten. En vervolgens zullen de marketeers en communicatie adviseurs zelf met initiatieven gaan komen.

Jannie de Vries

Het is nu half maart. Is er al een "breedban nota" van EZ danwel enig werkgroep resultaat ?

a treur jr

Beste Eelco. Dit is het bekende kip en ei model wat dit soort ontwikkelingen al jarenlang tegenhoud. Welke keuze je ook maakt bandbreedte in deze vorm is altijd goed en zal de ontwikkeling van content en diensten doen acceleren. Wat mij verbaasd is dat men maar blijft terug vallen op Pieper terwijl de man behalve zijn aandelen in Google de laatste jaren geen initiatief van belang heeft kunnen hosten. Vraag onze oosterburen maar hoe het zit met rekeningrijden, ook al zo'n fraai stukje werk op het CV van onze Roel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond