Deel dit artikel
-

Facebook bereid tot overleg met Europese privacycommissies

Facebook wil met de privacycommissies van 29 Europese landen om de tafel gaan zitten. Dat meldt De Morgen. De houding van het sociale netwerk is veranderd sinds een Belgische rechter bepaalde dat Facebook de privacy van niet-leden moet respecteren.

Bij die zaak draait het om het gebruik van zogenoemde datr-cookies, waarmee het ook niet-leden op het internet gevolgd kunnen worden. Dat mag niet en Facebook heeft de toegang tot zijn netwerk in België beperkt tot leden, oftewel mensen met een Facebook-profiel.

Weliswaar heeft Facebook hoger beroep aangetekend, het lijkt er op dat men alsnog afspraken wil maken met de diverse privacycommissies in Europa. Voorheen had Facebook geen behoefte aan overleg, omdat men vond dat men alleen het Ierse recht had te gehoorzamen. Daar staat immers het Europese hoofdkantoor.

Willem Debeuckelaere van de Belgische Privacycommissie vindt de toeschietelijkheid van Facebook een doorbraak. Mogelijk is er een relatie met een uitspraak van een Duitse rechter, die vond dat Google met zijn Friend Finder-dienst een grens had overschreden. Via Friend Finder kunnen gebruikers in hun contactenlijst kijken of er mensen zijn die eveneens Facebook gebruiken.

De Belgische Privacycommissie laat de rechtszaak die men zelf nog had willen aanspannen tegen Facebook schieten. ‘Ik denk dat ze met enige vertraging dezelfde les leren als Google. Die werkten twee weken lang tegen toen Europa besliste dat de Google-index moest voldoen aan de Europese privacywetten, daarna gaven ze toe.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond