Deel dit artikel
-

Facebook brengt TikTok-kloon naar Europa

Duitsland en Frankrijk zijn de eerste twee landen in de wereld waar Facebook zijn TikTok-kloon Reels naartoe uitrolt.

Vandaag krijgen de miljoenen gebruikers van Instagram in deze landen na de appupdate een nieuwe functie in de foto-app. Ze kunnen zogeheten Reels gaan schieten: korte video’s van maximaal vijftien seconden. Die kunnen ze zelf inspreken of gebruik maken van de ingebouwde muziekbibliotheek voor lipsynch playback.

Naar verluidt wordt het begin van de Europese uitrol vandaag hier bekendgemaakt, al geeft de pagina op dit moment nog een foutmelding.

Wie een video maakt, plaatst deze naar zijn Stories door maar kan er ook voor kiezen om de korte video in zijn feed op te nemen. Zodoende blijven de onderhoudende muziekwerkjes langer toegankelijk voor een breder publiek.

Reels zijn in het najaar van 2019 getest in Brazilië. Daarvan is deze demonstratievideo:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

(Bekijk op YouTube)

Met de introductie van Reels probeert Facebook wat kaas van het brood van TikTok te eten. Maar meer lijkt niet mogelijk. TikTok is in sommige landen onder jongeren al groter dan YouTube. In Nederland zal het rond de vier miljoen gebruikers hebben. De vergelijking tussen Reels en TikTok gaat bovendien maar ten dele op, want Reels is in de interface een marginale bijfunctie in Instagram. Bij TikTok daarentegen is het maken van korte video’s de hoofdfunctie. Bovendien kunnen gebruikers hun zelfgemaakte video’s daar wel naar ieder ander gewenst sociale medium delen. Instagram houdt zijn gebruikers zoveel mogelijk binnen de eigen silo.

Het is niet bekend in welk tempo Reels over de rest van Europa wordt uitgerold.

Foto: Natasia Causse (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond