Facebook doet eerste overname

Amerikaanse media tuimelen over elkaar heen om Facebook de nieuwe Google of Microsoft te noemen. De eerste overname van het bedrijf is dan ook groot nieuws. Facebook is voortaan eigenaar van Parakey, een start-up dat een soort Windows voor het web ontwikkelt.
Facebook maakte de overname vrijdag bekend. Het is onbekend welk bedrag het bedrijf heeft neergelegd voor het in 2005 opgerichte Parakey.
Parakey is een bedrijf dat een ‘web operating systeem' ontwikkelt. Volgens de oprichters – die eerder het brein achter Firefox waren – kan hun systeem alles wat een besturingssysteem als Windows ook kan, maar dan in een webomgeving. Dat betekent dat het bijvoorbeeld makkelijk is om in een webomgeving bestanden op te slaan en te delen. Parakey slaat een brug tussen de desktop en de browser.
In mei lanceerde Facebook haar Platform voor applicaties. Ondertussen hebben ontwikkelaars meer dan duizend toepassingen voor de Facebook omgeving gemaakt. Deze kunnen door Facebook leden met een paar klikken worden toegevoegd aan hun persoonlijke pagina. Populaire toepassingen zijn door miljoenen gebruikers toegevoegd.
Sinds de lancering van het platform is het aantal leden van Facebook flink gegroeid, van 24 naar 29 miljoen. Het lijkt erop dat Facebook ook in Nederland langzaam populairder begint te worden. Een indicatie is het aantal leden van de Facebook groep 'Netherlands'. In mei had die groep nog minder dan tienduizend leden. Ondertussen zijn dat er meer dan 17.000.
Vrienden en tools
Facebook wil hét startpunt voor internetters zijn. Van een sociaal netwerk, beweegt het bedrijf zich nu in de richting van de ‘web operating systems'. Feitelijk wil Facebook de plek zijn waar je al je toepassingen – van kantoorsoftware tot je muziekspeler – én je vrienden hebt verzameld. Met de aankoop van Parakey heeft Facebook nu middelen in handen om die omgeving gestroomlijnder te maken en te bouwen aan een brug met de desktop.
Facebook is niet de enige partij die hét startpunt wil zijn. Google heeft bijvoorbeeld soortgelijke ambities. Het bedrijf heeft een hele serie applicaties ontworpen, zoals Gmail en Google Docs; de zoekmachine is voor veel internetters nu al de startplek op internet. De omgeving om die toepassingen aan elkaar te verbinden, zou logischerwijs iGoogle zijn, de persoonlijke startpagina van Google die langzaam populair begint te worden.
Wat iGoogle niet heeft, en Facebook wel, is het sociale element. Hoewel het mogelijk is om documenten te delen met andere gebruikers, of om te chatten via Google Talk, is sociale interactie niet de kern van de diensten die Google aanbiedt. Die nadruk op sociale interactie – in combinatie met de applicaties – maakt Facebook juist sterk op dit moment, menen verschillende Amerikaanse commentatoren.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Ansgar
Nu misschien Hyves overnemen ?
Rob
Facebook heeft toch geen belang in Hyves/MySpace en andere community sites. Het gaat er om dat ze o.a. met deze nieuwe overname hun software kunnen verbeteren.
Roland
Hyves verbleekt in techniek bij Facebook als je het mij vraagt. Dat is natuurlijk ook gelijk de groote winst voor Facebook, een laatkomer in social-community's die vaart op de nieuwste technieken. Hyves loopt daarin gewoon achter (logisch, bestaat al weer een paar jaar). Maar! Wat wil de gebruiker nu werkelijk vraag ik mezelf af. De meeste Hyvers die ik ken hebben totaal geen problemen met de verouderde techniek/vormgeving. Natuurlijk een groot deel ontwetendheid, maar probleem voor Facebook om daadwerkelijk in Nederland voet aan wal te zetten is natuurlijk hun marketing. Hyves heeft daar gewoon een groote voorsprong in die je net zoals bij Google niet gemakkelijk zal overtreffen. De massa vind nu eenmaal nieuwe dingen die in hun ogen hetzelfde bieden niet intressant. Kijk nu naar de portal van AOL en MSN of iGoogle. Ik denk dat de meesten nog steeds op startpagina.nl of hun internetprovider portal beginnen. (of natuurlijk de bedrijfs-, persoonlijkewebsite/Google search), daarnaast werkt Google zichzelf ook tegen met hun Google Desktop (tegenover iGoogle) wat voor mij vaak een startpunt is. Grote pluspunt aan Facebook vind ik dat iedereen eraan mee kan werken, en alles dus ook vanuit datzelfe platform draait. Pak je Google dan moet je 1001x inloggen en alles apart aanvragen etc etc. Geen duidelijke structuur als je het mij vraagt. (ik gebruik zelf Adsense, Analytics, Adword, Google site optimalizer, Google maps, Google Earth en natuurlijk Google Search voor op mijn website(s) en persoonlijk, wil ik nu ook iGoogle, Google Apps gaan gebruiken dan is het allemaal nog niet zo eenvoudig als bij Facebook de applicaties wel eenvoudig toe te voegen zijn… (applicaties zijn niet echt in vergelijking met elkaar, maar toch) Nou ja, iedereen z'n ding en ieder bedrijf zijn eigen visie, maar ik voorspel een goude toekomst voor Facebook!