Deel dit artikel
-

Facebook: gegevens maximaal 87 miljoen mensen misbruikt

Wereldwijd zijn niet 50 miljoen, maar maximaal 87 miljoen mensen betrokken geweest bij het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Dat heeft Facebook bekend gemaakt. CEO Mark Zuckerberg gaf gisteren telefonisch toelichting.

Aan de NOS meldt Facebook dat daarbij gegevens van 90.000 Nederlanders zijn gebruikt. Het merendeel van de getroffen gebruikers betreft overigens Amerikanen.

Cambride Analytica ontkent de nieuwe getallen, en komt nu zelf met een getal van 30 miljoen. Ook zouden deze gegevens niet zijn gebruikt ten behoeve van de campagne van Donald Trump.

Het bedrijf kocht de data trouwens via een app die door honderdduizenden mensen is gebruikt. Via die app werden ook de gegevens van vrienden verzameld, zonder dat die daarvan op de hoogte waren. Zo kwamen ook Nederlanders in beeld.

Zuckerberg moest wel toegeven dat men het exacte aantal niet weet. “Het zou best eens minder kunnen zijn. Wij hebben het getal van 50 miljoen nooit genoemd, dat zijn getallen van anderen.”

Maandag stelt Facebook een tool beschikbaar waarmee Facebook-gebruikers kunnen zien of ook hun data zijn verwerkt. Later in april worden gebruikers persoonlijk geïnformeerd als zij betrokken waren bij het datagebruik.

Facebook maakte al eerder bekend dat het de hoeveelheid data beperkte waartoe externe apps toegang hebben. Ontwikkelaars hebben toestemming nodig van het platform als ze meer gegevens willen. Daarnaast is het voor ontwikkelaars niet meer mogelijk om te zien wat iemands politieke voorkeur is, voor zover dat is ingevuld. Zoeken naar Facebook leden op basis van e-mail en telefoonnummers is ook uitgeschakeld.

Zuckerberg gaat volgende week woensdag getuigen voor het Amerikaanse Congres. Het gaat om een hoorzitting van de commissie voor digitale handel en consumentenbescherming.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond