Deel dit artikel
-

Facebook genomineerd voor Big Brother Award

De Belastingdienst, Facebook en de Kamer van Koophandel zijn genomineerd voor de Big Brother Awards 2018, de publieksprijs voor de grootste privacyschender van Nederland. De onderscheiding van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom wordt 22 januari uitgereikt op een feestelijke avond in De Rode Hoed.

In de eerste stemronde voor de publieksprijs kwamen de Belastingdienst, Facebook en de Kamer van Koophandel als duidelijke winnaars naar voren. Vanaf donderdag 6 december 12:00 uur kan het publiek op de www.bigbrotherawards.nl de uiteindelijke winnaar kiezen.

Facebook heeft zijn nominatie te danken aan schandaal rond Cambridge Analytica. Dit schimmige bedrijf verkreeg toegang tot de persoonsgegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, waaronder zelfs privéberichten. Dankzij wat Bits of Freedom ‘de laksheid van Facebook’ noemt, kon Cambridge Analytica psychologische profielen opmaken van gebruikers en inzetten voor onder meer de Leave-campagne tijdens het Brexitreferendum.

De Belastingdienst is genomineerd vanwege de keuze om van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken als btw-identificatienummer. Hierdoor ligt hun BSN op straat en worden ze kwetsbaarder voor identiteitsfraude.

De Kamer van Koophandel werd voorgedragen wegens het doorverkopen van persoonsgegevens van zzp’ers aan adverteerders.

De Big Brother Awards worden 22 januari 2019 uitgereikt tijdens een feestelijke avond in De Rode Hoed in Amsterdam. Naast de publieksprijs worden ook een expertprijs en de Felipe Rodriguez Award voor een van de voorvechters van online privacy uitgereikt, Voor deze avond zijn nog kaarten beschikbaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond