Deel dit artikel
-

Facebook knaagt aan gebruikersbestand Hyves

Profielensites Facebook stimuleert zijn Nederlandse gebruikers om hun Hyves-vrienden naar de Amerikaanse site over te hevelen. Van een grootschalige aanval op Hyves is geen sprake, maar de Amerikanen pogen wel de ‘zwevende kiezers’ over te halen.

Kort voor het weekend lanceerde Facebook een campagne die speciaal op de Nederlandse gebruikers is. Wie inlogt krijgt de melding: "Kijk of je Hyves-vrienden ook op Facebook zitten. Klik hier". Vervolgens worden de Facebook-gebruikers naar Hyves doorgestuurd om daar de namen van hun contacten te kopiëren naar Facebook. De Amerikanen kijken dan of het die Hyvers kent en kan hen dan een linkverzoek sturen, of een uitnodiging tot inschrijving.

De actie ging aan Twitteraars niet onopgemerkt voorbij, maar leidde niet tot grote ophef.

Yme Bosma, manger Business Development van Hyves, reageert: "Ik zie het maar als een compliment". Onlangs toonde Bosma aan dat Facebook in Nederland groeit, net als zijn eigen site, maar dat Hyves intensiever wordt gebruikt.

‘Zeer binnenkort’ voegt de Nederlandse profielensite een microbetaalsysteem toe, wat gebruikers nog meer reden moet geven om de profielensite vaker te gebruiken. Dat bleek afgelopen zaterdag in het Tros-programma Radio Online. Hyvers kunnen dan via het web en hun mobiel geld aan elkaar of aan bedrijven overmaken, op basis van Rabobank-technologie.

Facebook heeft 400 miljoen geregistreerde gebruikers, van wie een kwart de site ook met zijn mobiele telefoon bezoekt. bezoekt. In september 2009 waren dat er nog 65 miljoen. Hyves heeft 8 miljoen Nederlandse gebruikers, Facebook 1,9 miljoen.

De ontstaansgeschiedenis van Facebook is geen zuivere koffie. Naar nu blijkt bediende oprichter en directeur Mark Zuckerberg zich regelmatig van list, leugen en bedrog om zijn site te brengen waar deze nu is.

Deel dit bericht

23 Reacties

JW

Hyves is een facebook kloon c.q. copycat, maar ueber traag en druk. :) 

Stefan

JW onzin, Hyves is hier gewoon redelijk snel.

Maurice

Ik vond vooral de manier waarop FB het "controleer je hyves vrienden op FB" script had gemaakt mooi. Misschien was het wat moeilijk voor de doorsnee jan met pet ik kan email doorsturen… maar ik vond het briljant!  Hyves heeft zelf toch al eens een koppeling met FB gemaakt om de status op FB te syncen naar je hyves http://WWW…?

bw

Hyves heeft inmiddels alweer gefixed zo te zien, want de emailaddressen staan nu standaard op 'hidden' Via een workaround was het tegen een kleine betaling al langer mogelijk via http://fbfriendfinder.com je Hyves connecties te syncen met Facebook. 1. Gebruik bijvoorbeeld deze applicatie om je vriendenlijst op te halen: http://hyveaap.nl/demoapps/verjaardagen_importeren_uit_hyves.php  2. Kopieer de vriendenlijst met voor + achternaam naar FbFriendFinder: http://fbfriendfinder.com/fbfriendfinder_import_other.php (kies de optie Import Other helemaal onderaan de lijst met available networks) 

Age Jellema

Naar mijn mening zal het niet lang meer duren voordat Hyves ten onder gaat aan Facebook. Er zijn daarvoor veel redenen te noemen maar de belangrijkste wat mij betreft is dat Hyves niet internationaal is. De Franse Hyves is om die reden ook binnen 1,5 jaar omgevallen. Zogauw het netwerkeffect begint te ontstaan gaat het snel. Dit effect is nu al aan de gang. Kijk ook maar eens naar dit grafiekje http://www.google.com/insights/search/#q=facebook%2Chyves&geo=NL&cmpt=q

Channa

Hyves is de laatste tijd veel aspecten van Facebook aan het overnemen. De nieuwe 'homepage' en het plaatsen van de www bovenaan een pagina. Ze werken het overstappen zelf in de hand en maken het alleen maar makkelijker. Zelf zie ik ook veel meer potentieel in Facebook, als Hyves niet met iets heel vernieuwends komt dan ben ik bang dat ze heel erg gaan inleveren qua ' actieve' leden.

Rob

Ik denk dat Hyves hoopt op een overname door facebook. De investeerders achter Hyves waaronder Endeit (van de Ende) zullen het niet toelaten dat hun investeringen verdampen. Aan de andere kant: waarom zou Facebook Hyves willen overnemen? Alleen voor de 7 miljoen Nederlandse leden?  Ik betwijfel het!

Leonard Wolters

Rob, dat hoopt hyves inderdaad. Feit is dat Hyves puur een lokale spelers voor tieners blijft (en het rtl nieuws dan ;-)). Vergeet niet dat als jij in NL deze groep bereiken wil je toch echt bij Hyves moet zijn, dus het is wel geld waard. Facebook gaat echter een hele andere rol spelen; namelijk die als grote speler in authenticatie. Bijna alle applicaties (ook mobiel op iphone etc) werken nu allemaal met facebook connect waardoor je dus nooit meer duizenden login namen nodig hebt. Hyves heeft dit niet. Kortom, steeds meer mensen zullen m.i. naast hyves ook een fb profiel hebben puur voor het gemak om overal accounts aan te maken en te beheren. En tsja, dan wordt de kans wel steeds groter om dan ook maar de diensten van FB te gebruiken. Het is puur een kwestie van tijd; FB zal op den duur Hyves wel verslaan, maar ze hebben geld (meer dan 1 miljard omzet dit jaar) en tsja, enkele miljoenen voor Hyves is dan wel goed mogelijk. Maar meer dan 25 miljoen zal Hyves echt niet waard zijn…… Niet meer…. Die tijd is geweest.

Jules van der Werf

Als je het mij vraagt kunnen facebook en Hyves prima naast elkaar blijven bestaan. De demografische eigenschappen van de gebruikers, zoals leeftijdsopbouw en opleidingsniveau zullen in de toekomst genoeg verschillen om beide sites naast elkaar bestaansrecht te laten hebben. Wat mij betreft lijkt alleen het 'Pages' gedeelte van facebook een bedreiging te kunnen worden voor Hyves. Wat als hier uiteindelijk de meest gewilde webwinkels, de belastingdienst en instellingen als scholen hun eigen omgeving voor gaan bouwen? Dat kan de noodzaak om lid te worden van facebook aanzienlijk vergroten. Hyves moet daarom een USP gaan ontwikkelen dat ze onderscheid van facebook. Denk bijvoorbeeld aan een intuitieve agenda-functie voor een betere functionaliteit, of een omgeving die zich bij uitstek leent voor gaming in een community om de beleving aan te wakkeren.

Sjors

Ik vind je opmerking dat Facebook ontstaan is door list en bedrog echt veel te sterk. Misschien heeft Marc een paar foutjes gemaakt toen hij 17! was, maar daarna heeft hij toch echt door goed leiderschap een site van een paar honderd duizend tot boven de 100.000.000 leden gebracht. Wat mij betreft is hij een van de belangerijkste CEOS van dit decenium

Colin

Hmm… Niet al te lang geleden betwijfelde ik of het Facebook hier zou lukken. Maar inmiddels is de overgang al lang aan de gang. In mijn directe omgeving heeft iedereen de laatste zes maanden de switch gemaakt en die gebruikers krijgt Hyves niet meer terug.  Geef Hyves nog 2 jaar en dan kan de stekker eruit… Heel erg zonde, hun succes in Nederland was zo briljant. Een tijd lang hadden ze ook gewoon een beter (lees completere) website dan Facebook. Maar die hebben met hun apps voor derden en hun enorme ontwikkelteam zulke stappen gemaakt, daar valt voor Hyves niet mee te concurreren.  Je ziet dat Hyves nog redelijk populair blijft onder jongeren/tieners, maar of dat een markt is waar ze veel aan hebben voor hun adverteerders dat weet ik niet.

Henk

Facebook gaat op termijn Hyves omver blazen in NL en ik denk niet dat ze Hyves zullen kopen, daar is NL een te kleine markt voor : is een kwestie van tijd, net als in (bijna) alle andere landen ter wereld met een sterke lokale speler. Frankrijk dacht ook met SkyRock dat Facebook ze nooit zou inhalen, maar kijk wat er nu van Skyrock in FR over is!  Hyves is over haar hoogtepunt heen en ze hadden de tent een paar jaar geleden moeten verkopen : wellicht dat er nog een partij zich aandient die het voor een leuk bedrag wil overnemen?!

soboer

Als de geschiedenis van het internet mij 1 ding geleerd heeft, is het wel dat een internetgebruiker totaal niet loyaal is. Ik durf te stellen dat zeker 80 procent van de internetgebruikers kuddedieren zijn. Als facebook iets meer aan marketing zou doen, dan is het over voor hyves. Hyves heeft nu als voordeel dat de meeste vrienden zich bevinden in hun netwerk. Facebook is internationaal, een status dat hyves nooit zal bereiken. Het is een kwestie van tijd dat Facebook groter wordt dan Hyves.Myspace heeft het ook afgelegd tegen Facebook, voor de mensen die geloven dat Hyves ontastbaar is.

Kjeld

@Henk: Dat klopt, zelfde geld voor Belgie.Netlog was daar de heerser, nu is dat Facebook. http://trends.google.com/websites?q=netlog.com,+facebook.com&geo=BE&date=all&sort=0  Hyves vs Facebook http://trends.google.com/websites?q=hyves.nl,+facebook.com&geo=NL&date=all&sort=0 kijk maar hoe snel dat gaat

Marnix Broekema

Facebook zal niet alleen Hyves verslaan, zelfs Hotmail en Gmail zullen veel gebruikers aan ze verliezen in de komende maanden/jaren. Ik heb gemerkt bij veel buitenlandse vrienden dat zij alleen nog maar gebruik maken van het berichten systeem in Facebook en niet meer van een hotmail of gmail mail adres.

Daniel Donk

Idem voor Hi5 in portugal. Lange termijn local leading tov het dominante Facebook maar uiteindelijk bleek Hi5 niet bestand tegen de grootmacht.  http://trends.google.com/websites?q=hi5.com%2C+facebook.com&geo=PT&date=all&sort=0  Ik ben benieuwd of en hoe de introductie van een micro betaalsysteem het tij kan keren voor Hyves en of men achter de schermen wellicht ook werkt aan de toevoeging van social gaming aspect. Overigens ontgaat mij de relevantie van de laatste alinea, "De ontstaansgeschiedenis van Facebook is geen zuivere koffie." in een artikel dat handelt om de populariteits (en gebruiks intensiviteits) race tussen Hyves en Facebook.

Arnout

@Rob: Facebook zal hyves nooit gaan overkopen. Niet vanwege de slechts 7 miljoen leden, maar veel meer omdat ze het op eigen kracht binnen 1-2 jaar voor elkaar zullen krijgen, zoals ook hier verder in artikel wordt genoemd: dit is reeds gebeurd met Skyrock in Frankrijk. @Leonard: idd, hyves is meer en meer voor tieners (18-). Maar zoals met alles, ook de jongere broertjes en zusjes kijken waar hun grote stoere oudere broers mee bezig zijn en ik voorzie dat zij daarom ook sneller naar Facebook zullen gaan. Eenmaal op Facebook, heb ik nog nooit iemand terug zien keren naar hyves eigenlijk. Verder lijkt het mij dat de heren van hyves ook beseffen dat ze nu zo veel mogelijk geld moeten binnenharken voordat hyves de huidige cu2 status krijgt. Dat is oa te merken aan vele vacatures voor salesmensen en de (IMO te) dure advertentiekosten op hyves. De neergaande trend van hyves blijkt ook uit de mediabestedingen van Nederlandse ondernemingen: 70% investeert in Facebook, 40% in Hyves. Voor het eerst ooit is er dit jaar dit omslagpunt bereikt. En dan zo'n microbetaalsysteem…ik eet mn schoenen op als dat succesvol gaat zijn. Met een kleuterdoelgroep waarvan nog lang niet iedereen heer en meester is over de eigen financien voorzie ik een te kleine afzetmarkt. who in his right mind plaatst er nou geld op een hyves rekening?!? Tot slot: net zoals anderen hier, snap ik ook niet waarom de ontstaangeschiedenis van Facebook er nu zo wordt bijgehaald. Kudos voor Mark en zijn werk om Facebook de succesvolste netwerksite ter wereld te maken, iets waar Raymond Spanjer Yme Bosma ongetwijfeld respect voor zullen hebben!

Dennis

"snap ik ook niet waarom de ontstaangeschiedenis van Facebook er nu zo wordt bijgehaald." Persoonlijk heeft de ontstaansgeschiedenis van Facebook en de berichten over privacy kwesties mij tot nu toe tegengehouden om over te stappen, misschien dat dit ook voor anderen is?

Mark

Berichten over privacy worden bij Facebook nou eenmaal breder uitgemeten omdat ze veel meer mensen raken.  -Wat dacht je bji hyves dat je je profiel in zekere mate moet openstellen om ook andere profielen te kunnen bekijken? Bij Facebook staat het standaard dicht. Ja OOK je statusupdates waar eerder ophef over was. - Hyves laat je profiel verder ook indexeren door Google. - De API van hyves is zo lek als een mandje: tijdens de Stanislav campagne van de overheid zijn de gegevens van hyvers verzonden via servers van derden uuhh…privacy? 🙂

Mark van Werven

Op houden de battle bij op http://www.hyves-of-facebook.nl. Dagelijks updaten we de ledenaantallen van beide netwerken.

Eylard Wurpel

@Mark: leuk initiatief!  Ook leuk om onderaan een kleine grafiek toe te voegen zodat je de trend over een iets langere periode kunt volgen.

Mark van Werven

@Eylard, gaan we naar kijken, moet te doen zijn. Kijken of we nog wat andere bronnen kunnen opnemen.

Nico

De makers van hyves moet zo veel mogelijk geld zo snel mogelijk binnen halen en proberen het te verkopen wanneer er een aanbod komt. Hyves daalt elke week in waarde.  En de ontstaan geschiedenis van Facebook ' Who cares'. Geen enkele miljardair is 100% eerlijk aan zijn vermogen/geld gekomen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond