Deel dit artikel
-

Facebook: ‘Misschien dan maar weg uit Europa’

Facebook dreigt ermee zijn profielensite en Instagram te sluiten. Het bedrijf mag geen persoonsgegevens van EU-burgers meer overhevelen naar de VS en startte daarom een rechtszaak tegen de ban van de Ierse privacywaakhond.

Zelf omschrijft de Amerikaanse techgigant het niet als een dreiging, maar als een onvermijdelijk gevolg van de Europese rechtsgang. Het Europese Hof verklaarde vorige maand het Privacy Shield ongeldig. Data van Europese burgers is niet gegarandeerd veilig tegen afluisterdiensten in de VS. Facebook kreeg als eerste een exportverbod van de Ierse toezichthouder.

De profielensite startte daarom een rechtzaak tegen de Ierse Data Protection Commission (DPC). Doel: bevriezen van uitvoering van de Europese uitspraak. In een verklaring (PDF) vraagt Facebook zich hardop af hoe het in de geëiste situatie zijn werk nog kan doen. “Het is niet duidelijk hoe Facebook en Instagram hun diensten nog kunnen leveren in Europa.” Immers, zelfs als data over EU-burgers enkel op Europese grondgebied zouden worden opgeslagen, valt dat juridisch gezien nog steeds binnen handbereik van Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Dat schrijft de Amerikaanse wet voor.

In de gerechtelijke verklaring verzet Facebook zich tegen de gang van zaken na de uitspraak van het Europese Hof. Zo claimt het te weinig tijd voor een reactie, ligt de macht bij de Ierse toezichthouder bij slechts één persoon, lopen er nog parallelle vergelijkbare onderzoeken en zijn de zogeheten ‘standard contractual clauses’ (SCC) misschien toch wel een elegante juridische omweg.

Bovendien schetst de advocaat een beeld van hoe Europa eruit zou zien zonder Facebook. Het heeft naar eigen zeggen 410 miljoen particuliere en zakelijke gebruikers. Die laatste groep, zo blijkt uit eigen onderzoek, zou in 2019 voor 208 miljard euro omzet hebben gerealiseerd via een Facebook-app. Hoe zwaar de conversie-attributie daarin is, is niet duidelijk.

Volgens planning behandelt de Ierse Data Protection Commission de zaak in november inhoudelijk.

Foto: Geoffrey Etwein (cc)

Deel dit bericht

8 Reacties

Maarten Roelofs

Meteen accepteren dat aanbod. Niet twijfelen.

bert

Geweldig, doen, we krijgen 1 triljard uur vrije tijd terug van Facebook. Applaus. Lekker doorduwen die wet EU!
Ook heerlijk bij iedereen weer Whatsapp van de foon. Wat een terreur is dat zeg!

Chantal

De behoefte om te communiceren blijft Bert. Het wegvallen van Facebook, Instagram en Whatsapp betekent niet dat iedereen dan ineens geen socialmedia meer gaan gebruiken; maar een europese variant ervan.

Emiel

Ik voel een dansende banaan terug komen.

Sjaak

Hyves gaat nog eens heel groot worden.

Eylard Wurpel

Wat een goed nieuws!

I don't wanna show my name

Niet Dat het belangrijk is, maar het enige waar ik nu aan kan denken is de gene waar ik contact mee heb, een gigantische Crush op heb, weg is nu, en zal hem dan dus echt nooit meer zien?

Ik weet dat dit super egoïstisch klinkt van me, Maar… Ik wil hem gewoon niet kwijt :'(

martijn

Als ik zo de reacties lees hier dan zie ik dus dat er weldegelijk een “draagvlak” bestaat voor het afschaffen van facebook; waarom mensen het dan toch blijven gebruiken is mij echt een raadsel! Men wilt dat het weggaat maar gebruikt het ook; beetje dubbel….

Ik zeg: ga maar weg uit Europa, facebook doet meer kwaad dan goed en bovendien opent dit nieuwe kansen voor Europese bedrijven.

En wees eerlijk, die tijd van “profieltjes maken”, “status update/mening uiten” en “fototjes delen” is nou toch wel een beetje voorbij hé? Het is echt super kinderachtig en infantiel, en ik vind eigenlijk dat iedereen die facebook gebruikt zich kapot zou moeten schamen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond