Deel dit artikel
-

Facebook Nederland eindigt 2018 in mineur

Facebook is in Nederland over zijn hoogtepunt heen. Het bereik van de profielensite neemt van maand op maand af en Instagram kan het stokje niet overnemen.

De bereikcijfers van Vinex/Nobo zijn duidelijk: Facebook is nog steeds een machtsblok in de mediawereld, maar de consument wendt zich af. Bij de huidige trend is het zelfs zo dat WhatsApp qua bereik groter kan worden dan de profielensite, al zal dat niet eerder dan 2020 gebeuren.

Het is niet enkel in Nederland dat dit patroon zich ontvouwt. In andere landen is dezelfde ontwikkeling zichtbaar. Een belangrijke factor is dat jongeren weinig met Facebook hebben en zich voornamelijk op Instagram bewegen. Maar ook de aanhoudende privacyschendingen doen het imago geen goed. Ook dat kan een verklaring zijn voor het afnemende bereik.

Ook beleggers raken niet meer enthousiast over de techgigant. Sinds de publicatie van de financiële resultaten over het tweede kwartaal, die tegenvielen, is het aandeel met veertig procent gedaald.

Overigens, ook andere grote techbedrijven noteren sinds de zomervakantie dubbelcijferige koersdaling. Facebook echter zit met betonrot in zijn fundamenten. In de VS is het eind vorige week dan ook officieel aangeklaagd vanwege het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat kreeg ongeoorloofde toegang tot persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers.

Foto: Puste Blümchen (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond