Deel dit artikel
-

Facebook verbeurt 730.000 euro aan dwangsommen voor nepadvertenties Tommy Hilfiger

Facebook Nederland en het Ierse moederbedrijf moeten aan PVH (Tommy Hilfiger) 730.000 euro aan verbeurde dwangsommen betalen omdat het bedrijf te weinig zou hebben gedaan om advertenties voor nep-Tommy Hilfiger merkkleding via Facebook en Instagram tegen te gaan. Dat blijkt uit het vonnis van een kort geding bij de rechtbank Amsterdam.

Tommy Hilfiger Europe had met Facebook een advertentieovereenkomst gesloten voor de platforms van Facebook, maar stapte naar de rechter toen bleek dat Facebook nauwelijks stappen ondernam om advertenties voor Tommy Hilfiger nepartikelen te verwijderen. Een deel van die advertenties was gericht op de Benelux.

Volgens PVH waren die advertenties makkelijk te herkennen aan onder meer de lage prijs of grote kortingen, omschrijvingen in gebrekkig Engels en vermelding van gratis bezorging.

Op 21 december 2018 werd Facebook al veroordeeld om maatregelen te treffen. Facebook moest daarbij ook de herkomst en de distributiekanalen van de inbreukmakende advertenties en alle andere gegevens overleggen.

Over wat Facebook precies moest aanleveren en welke vestigingen daartoe bevoegd zijn (Facebook Ierland of Benelux) is een meningsverschil ontstaan. In elk geval zijn die gegevens te laat of onvolledig aangeleverd.

Facebook heeft erkend dat ten aanzien van de tien adverteerders alleen de IP-adressen zijn verstrekt waarmee is in- en uitgelogd, maar niet de IP-adressen waarmee de advertenties zijn aangemaakt, terwijl dat op grond van het vonnis wel had gemoeten.

De rechter concludeert met PVH dat Facebook Ierland een periode van 73 dagen niet (volledig) aan de veroordelingen heeft voldaan en dus een bedrag van 73 x 10.000 euro aan dwangsommen heeft verbeurd.

PVH schijnt volgens het vonnis ook nog een verhoging van de dwangsom tot 4 miljoen euro te hebben bepleit, maar de rechter ziet daarvoor voorshands onvoldoende grond.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond