Deel dit artikel
-

Facebook neemt WhatsApp over voor 16 miljard dollar

Facebook telt maar liefst 16 miljard dollar neer voor WhatsApp, de duurste investering ooit uit de geschiedenis van het sociale netwerk. Het Californische bedrijf blijft echter zelfstandig.

Facebook betaalt twaalf miljard dollar in Facebook-aandelen en vier miljard in contanten. Na vier jaar krijgen de oprichters en werknemers nog eens drie miljard dollar aan zogenoemde ‘beperkte aandelen’.

CEO Jan Koum (37) heeft een belang van 45 procent in WhatsApp, medeoprichter Brian Action twintig procent. Volgens Forbes loopt CEO Jan Koum straks weg met 6,8 miljard dollar en Acton met 3 miljard. Beiden blijven echter bij het bedrijf. Koum treedt zelfs toe tot de Raad van Bestuur van Facebook.

Of het nieuws eerder is uitgelekt dan de bedoeling was, is niet duidelijk: Facebook CEO Mark Zuckerberg spreekt aanstaande maandag op het World Mobile Congress in Barcelona en Jan Koum is daar ook. De twee bedrijven zouden al twee jaar met elkaar in gesprek zijn. ‘Ik ken Jan al een tijd en wij delen dezelfde visie om de wereld meer open en verbonden te maken’, schreef Mark Zuckerberg gisteren.

WhatsApp heeft 450 miljoen gebruikers, waarvan zeventig procent de app dagelijks gebruikt. Het Amerikaanse bedrijf trad tot nu toe niet erg naar buiten, in het verleden weigerde Koum zelfs standaard interviews (ook aan Emerce). Zijn Twitter account meldt niet eens dat hij CEO is (bij LinkedIn noemt hij zich Tweet Manager), en twitteren doen hij zelden. Ook gisteren niet. Voor het laatste twitterde Koum in het Russisch op 11 februari.

Koum komt oorspronkelijk uit de Oekraïne, maar studeerde aan de San Jose State University. Negen jaar lang werkte hij als technicus voor Yahoo om in 2009 WhatsApp op te richten.

Het product blijft onveranderd en Facebook Messenger blijft gewoon ook bestaan. Of er veel gaat veranderen na de overname is de vraag. Koum heeft tot nu toe categorisch advertenties geweigerd en rekent een bescheiden bedrag per jaar voor een download.

De koers van het aandeel van het Zuid-Koreaanse Naver Corp, eigenaar van rivaal Line, daalde acht procent vanochtend.

Jan Koum

 

Deel dit bericht

1 Reacties

Jan

De deal kent nog een andere winnaar nl
Sequoia Capital

Zij behaalden een redement van 42.000 %
Meer informatie op een Duitse website
http://t3n.de/news/sequoia-capital-whatsapp-529917/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond