Deel dit artikel
-

Facebook officieel vervolgd voor dataschandaal rond Cambridge Analytica

Facebook wordt officieel vervolgd voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica eerder dit jaar. Daarbij zijn profielen gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington Karl Racine heeft de procedure in gang gezet. Hij zegt dat Facebook gebruikers heeft misleid en de affaire minstens twee jaar in de doofpot heeft gestopt.

Hoewel Facebook volop medewerking heeft verleend aan het onderzoek, zou het bedrijf niet hebben ingestemd met een schikking.

Theoretisch kan Facebook voor 1,7 miljard dollar worden beboet, zo’n 5000 dollar per overtreding in de regio Washington D.C.

Nog eens zes Amerikaanse staten hebben een soortgelijk onderzoek naar Facebook lopen. Ook loopt er nog een apart onderzoek bij de Federal Trade Commission, wat mogelijk eveneens kan resulteren in een boete van vele miljarden.

De koers van het aandeel daalde woensdag 4,7 procent nadat het nieuws over de vervolging bekend werd.

Vandaag werd ook bekend dat Facebook Netflix en Spotify toegang heeft gegeven om privégesprekken van gebruikers te kunnen lezen, zoals ook Apple, Microsoft en Amazon namen en contactinformatie konden gebruiken. Die gebruikers hadden daarvoor geen toestemming gegeven. De betrokken bedrijven zeggen overigens dat niet actief gebruik is gemaakt van de gegevens.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond