Deel dit artikel
-

Facebook overtreedt Nederlandse privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) constateert dat Facebook de Nederlandse privacywet overtreedt. Het verwerkt persoonsgegevens van gebruikers en niet-gebruikers zonder hen daar volledig over te informeren.

Daarnaast verwerkt Facebook bijzondere gebruikersdata zonder dat het daar expliciet de toestemming voor heeft. “Zo verwerkte Facebook gegevens over seksuele geaardheid om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Facebook is met dit laatste inmiddels gestopt”, aldus de AP vanochtend in een verklaring (PDF onderzoek).

Momenteel bekijkt de toezichthouder of de overtredingen zijn beëindigd. Zo niet, dan kan de AP besluiten om Facebook een sanctie op te leggen.

Het optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens is onderdeel van een internationale, gecoördineerde actie van toezichthouders uit een aantal EU-lidstaten. Naast Nederland zijn dat Duitsland, België, Frankrijk en Spanje.

In België stuurt de toezichthouder vandaag nieuwe aanbevelingen aan Facebook om zijn privacyschendend gedrag te veranderen. De zaak daar draait om social plug-ins, cookies en pixels waarme zonder toestemming van gebruikers persoonlijke gegevens worden verzameld. Om vergelijkbare redenen kreeg de profielensite in Frankrijk reeds een boete van anderhalve ton.

Facebook is van mening dat het geen Europese wetten overtreedt en zich houdt aan alle regels die gelden in Ierland, waar zijn Europese activiteiten zetelen. De privacytoezichthouders zijn echter van mening dat Facebook zich in ieder geval ook aan de nationale regelgevingen moeten houden van de landen waar het verkoopkantoren heeft, waaronder dus ook genoemde EU-lidstaten.

Via zijn PR-bureau laat Facebook weten: “We zijn tevreden dat bepaalde zorgen van de AP inmiddels zijn opgelost. We bestuderen het rapport en staan open voor verder overleg hierover met de AP, terwijl we ons verder voorbereiden op de algemene verordening gegevensbescherming.” Dat wordt van kracht per mei 2018.

Foto: Paul van de Loo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond