Deel dit artikel
-

Facebook privacy-controle: opt-out blijft de norm

Facebook is zijn belofte nagekomen om de privacycontrole te versimpelen. De gebruiker krijgt meer invloed op de verspreiding van persoonlijke data in en buiten het sociale netwerk, maar de controle is nog steeds op basis van opt-out.

Van de nieuwe privacyopties die Facebook de komende tijd uitrolt, springt er een in het oog: de mogelijkheid om applicaties van derden met een druk op de knop te verwijderen.  

Binnen de pagina met privacyinstellingen staan enkele links waarmee op verschillende onderdelen, bijvoorbeeld applicaties, de controle van eigen gegevens te beheren. Bij de applicaties krijgt de gebruiker een overzicht van alle ooit geïnstalleerde applicaties. Hier is het mogelijk om per applicatie aan te geven of de bijbehorende partij toegang krijgt tot gebruikersdata. Op de hoofdpagina van de privacyinstellingen kan de gebruiker alle applicaties met een druk op de knop uitzetten.

Kritiek

Het was al mogelijk om ‘instant personalisation’, waarmee partnersites van Facebook persoonlijke data van gebruikers toegeschoven krijgen, met een simpel vinkje helemaal uit te zetten. Hierop kreeg het sociale netwerk flink wat kritiek te verwerken, omdat dit op basis van opt-out werkt, net als veel andere standaard privacyinstellingen.

Het ‘instant personalisation’-programma is controversieel omdat de partners van Facebook (op dit moment nog slechts drie, waaronder Yelp) ‘algemene gebruikersinformatie’ krijgen, als bijvoorbeeld gebruiksnamen en de lijst van vrienden van die gebruikers. Gebruikers krijgen met de nieuwe veranderingen wel meer controle over hun informatie, maar alles wat aangeduid staat als ‘algemene gebruikersinformatie’ zal nog steeds gebruikt mogen worden door applicaties of bepaalde websites van derde partijen.

Publieke informatie

Kortom, de lijst met vrienden of interesses en andere informatie kan verborgen worden, maar veel informatie staat standaard nog aangevinkt als zijnde publiekelijk.

Een andere verandering is dat het nu mogelijk is informatie uit het verleden, bijvoorbeeld eerder gepubliceerde statusupdates, ook te verbergen. Bij de keuze op status updates alleen voor vrienden beschikbaar te maken, gebeurt dit niet alleen voor de berichten die nog geplaatst gaan worden, maar ook voor de al geplaatste teksten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Anoniempje

Iedereen die nu uitgebreid op facebook staat zal straks duur betalen voor de grootste nieuwe Luxe Trend = Privacy Dus ga straks ook niet klagen.Ik lees nu zelfs al de vreemdste suggesties (ivm gezichtsherkenning) van mensen die hier niet over nadenken; zoals dat het straks verboden moet worden om mensen op straat te fotograferen….  http://www.frankwatching.com/archive/2010/05/25/nooit-meer-anoniem-over-straat/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond