Deel dit artikel
-

Facebook stapt in VR met overname maker Oculus Rift

Niet Google, maar Facebook neemt het bedrijf achter de virtual reality-bril Oculus Rift over. Wederom gaat het om een fors bedrag: 2 miljard dollar, waarvan 400 miljoen dollar in contanten en aandelen ter waarde van 1,6 miljard dollar.

Oculus VR, Inc was tot dusverre aangewezen op Kickstarter, waar het 2,4 miljoen dollar op wist te halen. 75.000 ontwikkelaars hebben ontwikkelsoftware besteld.

Hoe Oculus Rift precies aan moet sluiten bij Facebook blijft vooralsnog onduidelijk. Mark Zuckerberg denkt dat de bril ervoor kan zorgen dat je je ook daadwerkelijk ergens anders waant en dat VR de opvolger van mobiel wordt. Samen willen ze de toekomst uitvinden, liet CEO Brendan Iribe weten.

Virtual Reality was heel even populair in de jaren negentig, maar vanwege de zware helmen en trage beelden vond het geen brede toepassingen. Oculus heeft VR weer opgepakt met een veel lichter ontwerp, hoewel de huidige ontwerpen nog verre van perfect zijn.

De term virtual reality werd vooral populair gemaakt door (muzikant) Jaron Lanier van VPL Research. Dat bedrijf ging al in 1990 failliet, maar Sun Microsystems kocht in 1999 enkele patenten van het bedrijf.

De verkoop van Oculus aan Facebook is overigens niet goed gevallen bij enkele Kickbacker-financiers: ‘Ik had nooit mijn geld in Oculus gestopt als ik had geweten dat ze door Facebook zouden worden overgenomen,’ schrijft John Wolf. ‘Was ooit een indie droom was, is nu een zielloze melkkoe geworden.’

Vorig jaar kreeg het Oculus nog 12,5 miljoen dollar van Formation 8. Die vangt nu zo’n honderd miljoen dollar voor het belang.

Ontwikkelaar Markus Persson gaat in elk geval niet verder met een Oculus Rift-versie van het spel Minecraft. ‘Facebook creeps me out’, laat hij weten op zijn blog. ‘Facebook is geen bedrijf voor grassroots tech enthousiasten. Facebook is ook geen gamebedrijf. Facebook kijkt vooral naar aantallen gebruikers, en niet anders dan dat.’

Palmer Luckey, de ontwerper van de virtuele headset, denkt daar anders over. Op Reddit legt hij uit dat met de overname ervoor kan zorgen dat VR mainstream wordt. “Toen Facebook ons benaderde was ik (ook) sceptisch. Maar toen we gingen praten, was er geen twijfel meer. Facebook is opgericht om de wereld tot elkaar te brengen. Dat is ook de opzet van VR.’

Zuckerberg benadrukte gisteren dat ‘wij heus niet elke paar maanden gigabedragen voor startups gaan neertellen. WhatsApp en Oculus zijn uitzonderlijke bedrijven’.

Oculus blijft overigens in Irvine, Californië zitten, honderden kilometers verwijderd van Facebook.

Mark Zuckerberg maakte gisteren ook nog bekend dat Instagram inmiddels tweehonderd miljoen actieve gebruikers heeft en Facebook één miljard actieve mobiele gebruikers per maand.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond