Deel dit artikel
-

‘De Facebook-generatie bestaat misschien niet’

Jongeren die hun ziel en zaligheid op internet plaatsen, doen dat niet omdat privacy voor hun generatie een gepasseerd station is. Hun schijnbaar roekeloze omgang met privégegevens op internet past bij hun ontwikkelingsfase, en is vermoedelijk van voorbijgaande aard. Het zou kunnen betekenen dat de Facebook-generatie niet bestaat. Dat stelt het promotieonderzoek waarop Wouter Steijn promoveerde aan Tilburg University.

De promovendus legde 1720 Nederlandse internetgebruikers van 12 tot 87 jaar vragenlijsten voor over hun gedrag op sociale media. Uit de antwoorden blijkt, dat dit gedrag vooral wordt ingegeven door de behoeften die horen bij hun ontwikkelingsfase. Adolescenten zijn vooral bezig met vrienden maken en het vormgeven van hun identiteit. Ouderen hebben die behoefte minder; zij maken zich meer over over hun persoonsgegevens.

Het verschil in omgang met sociale media tussen jongeren en ouderen wordt vaak verklaard als generatieverschil: jongeren die opgroeien met internet en sociale media, de ‘Facebook-generatie’, houden er nu eenmaal andere waarden op na. Steijn vindt die suggestie niet alleen misleidend, maar ook riskant.

“De onderliggende gedachte is dat de ontspannen houding van jongeren ten aanzien van privacy hoort bij hun generatie en dus niet meer verandert. Door dat idee kunnen wetgevers en aanbieders van sociale media gaan denken dat privacy ook niet langer beschermd hoeft te worden. Zodat er op een gegeven moment geen keuze voor privacy meer mogelijk is.”

De onderzoeker verwacht dat naarmate jongeren ouder worden, hun privacy-behoefte zich eveneens zal ontwikkelen. Het is daarom volgens Steijn belangrijk om ook vanuit een technologisch en juridisch oogpunt te bouwen aan een maatschappij waarin die privacy nog te behalen is.

Voor verdere onderbouwing van zijn theorie is langduriger onderzoek nodig. Sociale media zijn nu eenmaal een recent verschijnsel en de manier waarop mensen ermee omgaan, is nog volop in ontwikkeling. “Het belangrijkste punt van mijn onderzoek is dat de Facebook-generatie misschien wel helemaal niet bestaat”, zegt Steijn. “Het zijn gewoon jongeren die toegang hebben tot Facebook en daar datgene doen, wat de voorgaande generatie op het schoolplein deed.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond