Deel dit artikel
-

Failliette cryptobeurs Mt. Gox begint met terugbetalen

Cryptobeurs Mt. Gox, die in 2014 instortte, is begonnen met het uitbetalen van schuldeisers. Op 27 mei werd een aanzienlijk bedrag aan BTC, ter waarde van 9,4 miljard dollar, vrijgegeven. De angst voor een prijserosie als gevolg van het dumpen van bitcoins blijft bestaan.

De eerste lichting Bitcoins is nog niet beschikbaar voor de open markt, waardoor er geen onmiddellijke verkoopdruk ontstaat. De uiteindelijke terugbetaling aan schuldeisers, die 31 oktober 2024 voltooid moet zijn, kan wel invloed hebben op de markt.

De bitcoinroof van de eeuw, zo werd tien jaar geleden de hack van handelsbeurs Mt Gox genoemd. Het faillissement wordt dit jaar eindelijk afgerond waarbij de twee grootste schuldeisers in Bitcoin worden uitbetaald. De angst voor een prijserosie als gevolg van het dumpen van bitcoins blijft bestaan.

Mt. Gox was een van de eerste cryptobeurzen, opgericht in 2010, amper twee jaar na de introductie van de cryptomunt. Op het hoogtepunt verwerkte Mt. Gox meer dan 70 procent van de bitcoin-transacties wereldwijd.

Het werd echter ook een van de eerste cryptoschandalen uit de geschiedenis. In 2014 werd de beurs getroffen door een enorme hack waarbij uiteindelijk 850.000 BTC verloren gingen. Aanvankelijk werd de schade geraamd op 450 tot 500 miljoen dollar. Klanten konden enige tijd niet bij hun tegoeden.

Er waren destijds verschillende aanwijzingen dat CEO Mark Karpeles zijn verantwoordelijkheden had veronachtzaamd. Hij raakte uitgekeken op de dagelijkse beslommeringen. Hij was bezig een bitcoincafé op te zetten.

Karpeles werd in 2015 in Japan gearresteerd op verdenking van het wegsluizen van honderden miljoenen dollars aan virtueel geld. In 2019 heeft de districtsrechtbank van Tokyo Karpeles schuldig bevonden aan het vervalsen van gegevens, De rechtbank sprak de Fransman evenwel vrij van een aantal andere aanklachten, waaronder verduistering, vanuit de overtuiging dat Karpeles zonder kwade bedoelingen had gehandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond