Deel dit artikel
-

FBI sluit eBay voor drugs Silk Road, bitcoinkoers stort in

De FBI heeft vandaag de eBay voor drugs Silk Road gesloten. De vermeende beheerder Ross Ulbricht is in hechtenis genomen. Op de site is een melding van de FBI te lezen.

Silk Road is geen gewone website, maar slechts toegankelijk via het anonieme netwerk TOR. Er wordt alleen anoniem gehandeld, met behulp van bitcoins. Vorig jaar moet  alleen al ongeveer voor 22 miljoen dollar aan drugs via Silk Road zijn verkocht

De drugs worden in het algemeen gewoon via de post verstuurd of in de VS via diensten als Express Mail. Het is bijna onmogelijk voor posterijen om die pakketjes te controleren, aangezien zij die vanwege het briefgeheim niet zomaar mogen openen.  De beheerders van Silk Road zelf verdienen aan commissies.

Ook Nederlanders maakten gebruik van de site. In april van dit jaar werd een groep verdachten uit Groningen en Drenthe opgepakt voor de grootschalige productie en verkoop van XTC. Onder de zeven verdachten uit Groningen, Onstwedde en Emmen was er één die de pillen draaide. De andere verdachten fungeerden als distributeurs en koeriers. De drugs gingen dankzij internet de hele wereld over.

De FBI heeft zelf sinds november 2011 honderd drugsaankopen verricht op Silk Road voordat de site met bijna één miljoen geregistreerde gebruikers werd opgerold. De drugs werden in het laboratorium onderzocht.

Ross Ulbricht (29) alias Dread Pirate Robertrs zou volgens de aanklacht (pdf) zo’n tachtig miljoen dollar moeten hebben verdiend op een omzet van 1,2 miljard dollar verspreid over enkele jaren. Die bedragen zijn overigens gebaseerd op onduidelijke bitcoinkoersen. Ulbricht zou ook nog zijn afgeperst door iemand die zijn naam dreigde te onthullen. Ulbricht was op internet alles behalve anoniem. Hij was actief op YouTube en Twitter, maar uiteraard niet in relatie tot Silk Road. Het gebruik van een Gmailadres werd het uiteindelijk fataal.

De FBI heeft 3,6 miljoen dollar aan bitcoins in beslag genomen. Als gevolg van de sluiting van Silk Road is de koers van bitcoins in elkaar gestort.

Criminal Complaint Against Alleged Silk Road Proprietor Ross William Ulbricht

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond