Deel dit artikel
-

FC Barcelona brengt digitale mediatak naar de beurs

FC Barcelona wil Barça Vision, een dochterbedrijf waar digitale activiteiten in zitten, in Amerika naar de beurs brengen. Onlangs wisselde 29,5 procent van de aandelen reeds van eigenaar, wat een waarde vertegenwoordigde van 120 miljoen euro.

Hiertoe investeert investeringsgroep LIBERO football finance AG veertig miljoen euro in het bedrijf. Het Nederlandse NIPA Capital bemiddelde voor een groep investeerders die de rest van het kapitaal bij elkaar bracht. Het doel is Barça Vision via een omgekeerde overname (spac-constructie) naar NASDAQ in New York te brengen. Vision wordt hernoemd tot Media.

De verkopende partijen zijn Socios.com en Orpheus Media. Zij houden elk nog tien procent.

Barça Media verhuist zijn hoofdkantoor naar Nederland.

Digitale mediatak Vision is binnen de Barcelona-groep een vreemde eend in de bijt. Het omvat niet enkel audiovisuele productiecapaciteit, maar ook een Web3-tak. Dat zijn alle activiteiten rondom blockchain, zoals NFT’s, fantokens en een metaverse. Die worden gezien als ‘middelen van de toekomst’ om fans te bereiken in nieuwe domeinen. Dit beleid is onderdeel van een vernieuwingsproject dat past bij de verbouwing van Camp Nou en het Johan Cruyff-stadion.

Het eigendom over de gevestigde eigen media, zoals de socialmediakanalen, blijft volledig in Spaanse handen.

Hoe de exacte waardebepaling van Vision plaatsvond, maken de partijen niet bekend.

FC Barcelona verkoopt onderdelen van het bedrijf om de hoge schuld van 608 miljoen euro (30 juni 2022) te kunnen financieren. Zo verkocht het eerder al vijftien procent van zijn uitzendrechten aan een Amerikaanse investeerder.

Sportorganisatie FC Barcelona boekte in het laatst afgesloten volledige sportjaar een omzet van 1 miljard euro (+60%) en een winst voor belasting van 98 miljoen euro (PDF). Deze cijfers gaan over indoor en outdoor mannen- en vrouwenvoetbal, basketbal, handbal en rolhockey.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arne

Blijft verbazingwekkend hoeveel geld er in sport en met name voetbal omgaat. Van deze kant bekeken zijn het echt bedrijven en geen voetbalclubs meer.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond