Deel dit artikel
-

Financiële crisis strekt zich uit tot virtuele wereld

Ginko Financial sloot de deuren in Second Life. De virtuele bank ging bankroet als gevolg van het massaal opvragen van tegoeden door spaarders.

Met een mededeling op de www-homepage laat Ginko Financial weten dat de bank de eerste Linden dollar (L$) crisis niet heeft overleefd. Voor zo'n 50 miljoen L$ werd Ginko overvraagd naar eigen zeggen. Dat geld was niet meer in de bank. Het gaat om het equivalent van zo'n 185.000 echte dollar.

Ginko probeerde de crisis afgelopen week te bezweren door de maximum opname per klant te stellen op L$ 5.000, maar tevergeefs. Afgelopen woensdag ging de stekker eruit.

Tegoeden omgezet in leningen

Maar net als in de echte wereld is daar de obligatie als redding voorhanden, ofschoon die nog virtueler van waarde is dan in de echte wereld als schuldpapier bij faillissementen. Ginko biedt gedupeerden obligaties aan ter waarde van hun verloren saldo, in L$-waarde uitgedrukt wel te verstaan.

Ginko, actief sedert 2004, telde zo'n 18.000 klanten die voor een ruwe 190 miljoen L$, gelijk aan 700.000 echte dollars, hadden uitstaan bij de bank. Bankbaas Nicholas Portocarrero, een schuilnaam van de Braziliaan Andre Sanchez, belooft ruimhartig 3 procent rente per kwartaal voor de Ginko Perpetual Bonds.

Sanchez was nimmer gierig met rentes, die bij elkaar bij Ginko konden oplopen tot zo'n 40 procent per jaar. Dat alleen al was goed voor de beschuldiging dat Ginko gelijk een piramidespel was: steeds nieuwe investeerders brengen geld binnen om de oudere te kunnen uitbetalen. Tot er te weinig geld bijkomt om de oude rechten te vereffenen. En dan stort het kaartenhuis in elkaar.

Gokken met andermans geld

De vraag is natuurlijk of er parallellen zijn tussen de crises in de 'virtuele bankwereld' en die van de echte wereld. Immers, niet zelden is beweerd dat virtuele concepten een steeds belangrijker voorspellende waarde zouden kunnen hebben voor de echte wereld.

En het kan toch geen toeval zijn dat Ginko kopje onder gaat vrijwel gelijktijdig met het moment dat de kranten en nieuwsites ons de wanhopig schreeuwende hoofden tonen van financiële handelaren 'in het echie'?

De aanleiding voor het Ginko-debacle is geen hypothekencasino zoals in de echte wereld, waarbij Amerikaanse kredietrisico's zijn verhandeld onder Black Jack-achtige risico's en kansberekeningen. Nee, Ginko wijt de ellende aan het verbod op gokken dat door Second Life recent is aangehaald.

Velen hadden hun Linden dollars kennelijk uitstaan om ermee te gaan spelen. Nadat dit met het aanhalen van spelregels onmogelijk was gemaakt binnen Second Life, begonnen bankklanten hun tegoeden op te vragen. Maar het failliet was al lang voorspeld door bijvoorbeeld een 'Second Life-jurist' die nu zijn gelijk haalt. Volgens hem is het bankroet een succes van de community van kritische volgers van Ginko, vooral bloggers die uiteindelijk ook gehoor vonden in de pers.

Doemscenario Second Life?

Philip Rosedale, de even visionaire als laconieke baas van Linden Lab, heeft Ginko altijd verdedigd als een briljantje van Second Life. Hij deinsde er niet voor terug Ginko te vergelijken met de Indiase Grameen Bank die de Nobelprijs voor de Vrede won vanwege haar microkredieten. Hij zei in antwoord op het neergaan van Ginko nu dat er geen bancaire regels zijn omdat Second Life zo min mogelijke regels wenst. "Er is tenminste veel meer transparantie over projecten zoals Ginko dan in de echte wereld", was alles dat hij als verklaring voorhanden had.

Rosedale cs. besloten op 25 juli om paal en perk te stellen aan het gokken in Second Life en kwam vrijdag met een nadere verklaring. Linden Lab noemt grote verschillen in mondiale wetgeving als reden om de gokkasten haar tempel uit te jagen omdat ze vreest in aanvaring te komen met de wet in een aantal landen. Het gaat uiteraard vooral om de VS waar online aanbieders van gokspellen hard zijn aangepakt. In de afgelopen weken heeft de politie van Second Life al een keer of 15 gokkers die het verbod overtraden moeten berispen.

Opvallend is dat het aantal problemen met Second Life sneller groeit dan het gebruik, waardoor de speelplaats en vrijhaven in gevaar komen wat juist de oorspronkeleijke bezoekers kan afschrikken. "Straks mogen we alleen nog in de zandbak spelen en naar de kerk", zo sneerde een gebruiker nadat Linden Lab ook 'agressieve seks'had aangepakt.

Dit wordt geciteerd in een artikel in Time over de grensgevallen die Second Life aan het licht brengt. Zo komt er bijvoorbeeld een rechtszaak van de jurist Marc Bragg die de leiding verwijderde van Second Life wegens discutabele grondtransacties. Hij stapte naar de echte rechter om onder meer zijn restantje Linden dollars op te eisen. In december 2007 moet de zaak voorkomen.

Bron foto: Pathfinder Linden (CC) 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond