Deel dit artikel
-

Financiële situatie Newconomy “zorgwekkend”

Newconomy heeft in het tweede kwartaal een verlies geboekt van 1,6 miljoen euro op de gewone bedrijfsvoering. Het verlies op de venture activiteiten bedroeg 14,5 miljoen euro. Het totale verlies komt daarmee op zestien miljoen euro. De directie noemt de financiële situatie van het bedrijf 'zorgwekkend'. Directie en commissarissen zeggen zich te beraden zich over de toekomst van de onderneming.

Een nieuwe waarderingsronde leidde tot gedeeltelijke afwaardering van zestien participaties voor in totaal 12,6 miljoen euro. Eén participatie werd opgewaardeerd omdat er een nieuwe financieringsronde succesvol werd afgesloten en deze participatie eerder volledig was afgewaardeerd. Op gerealiseerde verkopen werd een boekverlies geleden van 1,6 miljoen euro. Inclusief interestlasten komt het totale resultaat uit venture activiteiten uit op een verlies van 14,5 miljoen euro.

Newconomy boekte een omzet van 0,2 miljoen euro en gaf 1,8 miljoen euro uit aan kosten. Ondanks de afslanking van de organisatie waren de kosten in het tweede kwartaal nog relatief hoog, zegt Newconomy. Dat zou komen door hoge juridische kosten, een dotatie aan de voorziening debiteuren en oorzieningen voor accountantskosten.

Het eigen vermogen is gedaald tot 7,6 miljoen euro, waar het op 31 maart nog 23,6 miljoen euro bedroeg. De daling verklaart Newconomy vrijwel volledig door het negatieve resultaat uit venture-activiteiten. De intrinsieke waarde per aandeel is 0,26 euro.

Van de bedrijven waar Newconomy in investeerde zijn er vier verkocht en vijf failliet. Een (Ilse) heeft een gegarandeerde waarde, twee zijn op verkrijgingswaarde gewaardeerd en twintig zijn beneden kostprijs gewaardeerd.

Newconomy zegt dat de noodzakelijke verdere afwaardering van de portefeuille de huidige financiële situatie van de onderneming zorgwekkend maakt. De directie verwacht op korte termijn geen boekwinsten uit verkopen te kunnen realiseren. Een verdere daling van de intrinsieke waarde per aandeel is onontkoombaar volgens Newconomy, omdat de beheerskosten voor de Newconomy-organisatie en haar portefeuille worden gefinancierd met vreemd vermogen.

Deel dit bericht

15 Reacties

Janneke

Het is gewoon stuitend om te zien hoe serieus er nog wordt gedaan over een bedrijf dat niemand al meer serieus neemt. De afschrijvingen die de directie nu doet, zijn door de meeste internetters met een beetje internet ervaring al maanden, zo niet jaren geleden gedaan. Waarderingsrondes, afwaardering van participaties, venture activiteiten, bla bla bla bla bla. Hou toch allemaal op, stelletje engerds. Hou zou het met onze vrolijke vrienden van Ipotentials gaan?

Bas van de Haterd

Het is jammer om te zien hoe een op zich mooi bedrijf, met op zich zeer interessante deelnemingen, ten onder gaat aan de fouten van één man. Want let wel goed op. Maurice heeft veel te veel geld na de beursgang gestoken in meer en nieuwe investeringen. In plaats van eerst uit te bouwen wat hij had en te verstevingen van zijn eigen bedrijf. Daardoor en alleen daardoor heeft Newconomy nu deze problemen. Te snel na de beursgang veel te veel geld uitgegeven.

Eric

Het is niet alleen Newconomy die het zo aanpakt maar denk ook bijvoorbeeld aan een Gorillapark of anderen. Lang heeft men het gekwetter aan moeten horen van heren en dames die dachten het allemaal wel te weten en snel geld wilden verdienen zonder enige staat van dienst of opleiding.Helaas voor hun is die tijd over en gelden hun vlotte babbels niet meer. Echter het internet heeft veel te bieden en zal het wel overleven. Kijk daarom met een frisse en nieuwe blik vooruit en niet achterom. Maar er moet natuurlijk wel gewoon geld verdiend worden. Internet Back to Business!

Kees Beekman

Eric heeft helemaal gelijk als hij Gorillapark vergelijkt met Newcomedy. Enige grappige uitspraken van CEO Jeroen Mol:"wie winst maakt is een lul""Gorillapark gaat in 2000 naar de beurs daar kun je me op quoten""de Nasdaq staat eind 2000 op 5000 punten""Hot-Orange gaat gegarandeerd naar de beurs". Ja,ja je blijft lachen met die gasten.

Zing

Kees, ik wist niet dat hij dat allemaal had gezegd, wel natuurlijk de bekende uitspraak van Jerome Mol dat "winst maken slecht zou zijn omdat je dan marketingkansen laat liggen". Jeroen Mol heeft last van het Tara Singh Varma syndroom. Ook Maurice heeft een probleem. In Barend & Van Dorp beloofde hij een paar maanden geleden dat hij bij ze langs zou komen als het aandeel niet boven de 2,5 euro zou staan voor juni 2001. Ik geloof dat dat mislukt is. Verder vind ik Maurice een goed verliezer, want hij gaat geen interviews uit de weg.

michel kleistra

quote van dhr van de Haterd [Want let wel goed op. Maurice heeft veel te veel geld na de beursgang gestoken in meer en nieuwe investeringen. In plaats van eerst uit te bouwen wat hij had en te verstevingen van zijn eigen bedrijf. Daardoor en alleen daardoor heeft Newconomy nu deze problemen. Te snel na de beursgang ] einde quote Lijkt me dat die dat ook aan de aandeelhouders verplicht was (veel aankopen doen en snel, voor zo snel mogelijk resultaat)! Die willen rendement zien, en aangezien zijn aankopen, jammer genoeg, onfortuinlijk waren heeft dit geleidt tot het uiteindelijke resultaat. p.s. mooie site meneer van de Haterd ziet er esthetisch verzorgd uit

Nico

Newconomy doet erg zijn best een plaatsje te verdienen in het rijtje "fucked" companies op http://www.fuckedcompany.com. Ik heb ze in ieder geval al opgegeven.

Bas van de Haterd

Ik ben het niet geheel met je eens dat Maurice vele MOEST investeren. Juist niet. Veel van de investeringen werden namelijk erg slecht ontvangen. Winesmart bijvoorbeeld. Er werden toen meteen vragen gesteld bij de tijd die Newconomy had als men op deze manier geld bleef investeren. Nu weten we dus dat die tijd veel te kort was. Hij had een CEO boven zich moeten hebben. Iemand die de zakelijke kant ervan bekeek. Die mening ben ik altijd toegedaan geweest.

singh varma

Hierbij zou ik graag 250.000 gulden willen toezeggen aan newconomy. Zodat dit mooie project doorgang kan vinden.

Albert Jan

Eigenlijk ben ik best wel trots op NewCodami. Het heeft vele wél serieuze ondernemers, een gemeenschappelijke vijand gegeven. Wat als 'we' gelijktijdig hadden geblunderd… Dan was 'internet' nu terminaal. En nu niet. (…..) Leve het idee, leve de oorsprong!

ej

NewConomy, where did it all go wrong… The moment people thought cables and screens could communicate. They can. Just not with costumers Deze frase is gratis over te nemen. Auteursrechten zijn 'free game' gebleken op internet , net als de norm en de waarde.

Roel

Op de Newconomy site staat te lezen dat ze niet meer verder gaan. De site is niet meer operationeel er staat alleen een vermelding. In de wandelgangen is al bekend dat Newconomy wordt overgenomen door Scaramea, ja, ja, goedkope manier om op de beurs te komen. Een een tweetje met PPN.

motormuisje

D.d. 24 augustus in Emerce: Omdat de informatie op de site van Newconomy "grotendeels achterhaald dan wel inmiddels onjuist" is, heeft de directie van Newconomy de site "voorlopig" gesloten, zo valt op de homepage van de Newconomy-site te lezen. Nog niet bekend is of er gewerkt gaat worden aan een update van de site. Als Newconomy haar eigen site niet eens kan onderhouden vindt ik het niet vreemd dat ze in financiele problemen geraken. Als ICT projectmanager adviseer ik mijn klanten om niet met (een) internet(site) te beginnen indien ze de site niet kunnen onderhouden. Verbazingwekkend dat Newconomy als zogenaamde internet-specialist haar eigen internetsite niet eens kan onderhouden. Voor zo'n kleine – niet complexe – site is 1 webmaster al voldoende….vooral als je interne proces hier goed op aangesloten is!

Rob Heins

en nu is zelfs de site dicht…. tja, een zichzelf respecterende webmaster gaat daar natuurlijk niet klussen…. zeg, kan Maurice niet een beetje html'en?

O.P. Koper

Ik bied * 100,- voor de url http://www.newconomy.com. Er is natuurlijk nog geen curator aangesteld, maar de notaris die die eer te beurt valt weet het dan alvast. Wat ik ermee ga doen? Strips, Noconomy, Newcomedy en DotDom grappen plaatsen natuurlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond