Deel dit artikel
-

Find Your Sheep: Met sensoren de schaapskudde vinden

In opdracht van de provincie Drenthe heeft een groepje studenten van de ICT Academie in Hoogeveen, samen met het bedrijf Nidaros, een toepassing bedacht om het Drents Internet der Dingen Initiatief (DIDI) te gebruiken in combinatie met schapen.

Eén van de schapen draagt een sensor en verstuurt om de drie minuten via het radiosignaal coördinaten die aangeven waar het schaap is. In heel Drenthe staan antennes, de zogenaamde Gateways, die dit signaal opvangen. Deze Gateways zijn verbonden met internet en sturen de coördinaten van de sensor door naar de server van het LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) netwerk.

LoRaWAN is een telecommunicatienetwerk voor lange afstanden waarbij het om geringe data gaat. Grote voordelen ten opzichte van andere datanetwerken als 3G, 4G zijn de relatief lage kosten, de lange batterijduur van de sensoren en de langeafstand communicatie.

Het Find Your Sheep project haalt de coördinaten op en zet deze data in een ‘eigen’ database. Een webserver haalt de data op en een webapplicatie laat om de drie minuten de meest recente locatie zien op een kaart zodat het schaap gevonden kan worden. Door het plaatsen van beeldschermen met internettoegang bij plaatselijke hotels, horeca, bezoekerscentra en schaapskooien kunnen bezoekers zien waar de kudde zich bevindt.

De volgende uitdaging voor studenten van de ICT Academie is een app voor professioneel gebruik. Deze app voor schaapsherders en andere terreinbeheerders kan onder meer het begrazingspatroon laten zien.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond