Deel dit artikel
-

Flink flitsbezorger met hoogste ambities Nederland

De flitsbezorger Flink zit in acht Nederlandse steden en zoekt actief uitbreiding in nog eens negentien. Daarmee is het veruit de meest ambitieuze start-up in dit segment.

Bewoners en ondernemers in binnensteden klagen regelmatig over rondslingerende fietsen, bakfietsen en scooters. Niet overal, maar precies voor de deuren van de geblindeerde magazijnen van bedrijven als Flink, Getir en Gorillas. Dat zijn namen die staan voor de supermarkt van de luie, gemakzuchtige of juist gehaaide consument.

Via een app plaatst de klant een bestelling bij de supermarkt-zonder-voordeur en voor pakweg twee euro wordt de order binnen tien minuten thuisbezorgd.

De genoemde drie bedrijven alleen al ontvingen van investeerders 1,6 miljard dollar venture capital. Dat geld gebruiken ze in druk bewoonde gebieden een pand te huren dat fungeert als magazijn. En natuurlijk moeten er ploegen met bezorgers worden aangesteld.

Een inventarisatie van de vacatures op de sites van Flink, Getir en Gorillas leert dat eerstgenoemde met afstand de grootste groeiplannen heeft in Nederland.

Flink is actief in acht steden en is van plan operaties op te starten in negentien andere steden. Dat zijn: Almere, Amersfoort, Amstelveen, Almere, Arnhem, Den Bosch, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Zaandam, Zoetermeer en Zwolle. Typisch zijn er i het begin twee vacatures. Die voor een hub- en storemanager. De laatste beheert één filiaal, de eerste een tot drie locaties.

First mover Gorillas heeft in Nederland schijnbaar geen nieuwe locaties op het oog en is actief in tien steden. Mogelijk komt dat door gebrek aan financiële armslag. Duitse media melden namelijk dat de start-up groeigeld wil ophalen, maar dat investeerders niet over de brug komen vanwege een verschil van inzicht over de waardering. Anders gezegd: de jonge ondernemers willen niet te veel eigendom eigendom verkopen.

De financieel-economische uitgave Capital meldde vorige week dat Gorillas in Berlijn zelfs te kampen heeft met een krimp in het aantal actieve klanten. Dat zou in juli zijn teruggelopen met vijf procent. Een mogelijke verklaring daarvoor ligt in de opkomst van concurrerende diensten.

Het van oorsprong Turkse Getir is vooralsnog enkel actief in Amsterdam, maar zoekt uitbreiding in Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zaandam.

Gekeken naar de klantbeoordelingen doet Getir het met een 4,3/5 het best, moet Gorillas vanwege een 3,1 opletten en heeft Flink nog helemaal geen beoordelingen op Trustpilot, maar krijgt het op Google een 3,6.

Het is nog niet duidelijk of en hoe gevestigde supermarkten als AH, Picnic en Jumbo zich tegenover de flitsbezorgers gaan positioneren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond