Deel dit artikel
-

Flinke toename illegaal kopiëren

Het uitwisselen van muziek, films, computerspellen en software is ten opzichte van een jaar geleden flink toegenoemen. Er is twee keer zoveel gedownload als vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van het Britse Cachelogic.

Met name snellere internetverbindingen en kleinere bestandsformaten veroorzaken de significante toename van het aantal downloads. Volgens Cachelogic laten computers dagelijks 10 miljoen gigabytes aan data over de wereld gaan. Dat zou neerkomen op ongeveer drie miljard liedjes of vijf miljoen films.

Bijna een op de twee mensen die bestanden ophalen, zijn Amerikanen. Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië zijn volgen op gepaste afstand maar zijn wel in opkomst. Nederland is nummer acht op de ranglijst van dertig landen met een aandeel van 1 procent.

CacheLogic constateert dat de juridische strijd van de platen- en filmindustrie tegen het illegale kopiëren nauwelijks iets oplevert. “Dat de muziekindustrie de oorlog tegen het uitwisselen van bestanden aan het winnen is, is gewoon niet waar”, zegt Andrew Parker van Cachelogic.

 

“Dat bijvoorbeeld de populariteit van Kazaa afneemt, zegt niet zoveel. Mensen zoeken gewoon steeds andere peer-to-peer programma's,” aldus Parker.  Op dit moment zijn met name eDonkey en Bittorent populair bij Europese gebruikers.

Deel dit bericht

2 Reacties

Koos Koets

Zucht, gaan we weer, waroom kalkt Emerce elk bericht klakkeloos over van de Copyright Nazis, met hun vieze propaganda, in nederland betaal je gewoon een afdracht op blanco media die terecht komt bij de zelfde groep die maar blijft zeuren, en niet eens een fatsoenlijk alternatief aanbied. Het zou Emerce eens sieren als ze eens wat harder in discussie gaan tegen dit soort lui, niemand zit te wachten op dit soort propaganda, en al helemaal niet op de voorkant van Emerce.

Ramona

Stichting Brein is niet alleen opgericht puur om geldelijk gewin van haar belanghebbenden veilig te stellen, maar ook om via juridische wegen nog meer munt te slaan uit kopieerder/muziekliefhebber en daarbij tevens het muziekgenot te doen verzuren. Een en ander terwijl Brein bliksems goed weet dat de kopieerder op allerlei mogelijke manieren reeds heeft betaald (in de vorm van kopieerrechten etc).  Kopieeren zal wel ophouden te bestaan: als de homo economicus (de naar maximalisatie van het eigen belang strevende, rationele mens) tot het inzicht komt dat ze een dief moet zijn van haar eigen portemonnee.  De stichting streeft ook naar maximalisatie van eigen belang (nog meer geldelijk gewin) waardoor ook de spanning tussen de twee (stichting en kopieerder) zal blijven bstaan. Vele artiesten zijn ervan bewust dat Stg. Brein een verloren strijd voert, de kopieerders zijn enorm in aantal, hebben de voortschrijdende techniek permanent aan hun zijde en zijn creatiever dan de de naam die Stichting Brein doet vermoeden dat ze is. Het brein achter stichting Brein handelt in feite dus tegen beter weten in. Als het brein achter Stichting Brein nu eens geldelijk gewin op de tweede of derde plaats zet en zich focused op welke wijze (bijv: techniek of marketing) een artiest het publiek beter en efficienter kan bereiken dan is het financieel voordeel voor zowel de artiest en Stg Brein veel omvangrijker.  Stichting Brein zit nu te Brainstormen hoe nog meer geld uit de bijv. muziekliefhebber te knijpen door de kopieerder te confronteren met allerlei rechten en juridische procedures. De advocaten varen er natuurlijk wel bij, terwijl de kosten voor het plaatsen van juridische angels tegen de kopieerder niet opwegen tegen het resultaat. Het resultaat is ma.w. magertjes, vanwege de negatieve redenatie/actie van het brein achter Stg Brein. Zo gezien zal zij steeds achter de feiten aanlopen waarmee de kopieerder dus zijn voordeel mee doet. Stichting Brein doet haar eigen naam geweld aan. Hoezeer Stichting Brein ook in haar recht staat, strijd tegen de creatieve kopieerder en bovendien tegen de steeds zichzelf vernieuwende techniek is bijvoorbaat een kansloze wedstrijd. Stichting Brein, gebruik je verstand nou daadwerkelijk eens een keer en ga iets anders doen. PS, wisten jullie dat de kostprijs van een originele cd (wel gebrand met muziek, maar zonder cd-hoes) € 0,15 bedraagt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond