Deel dit artikel
-

FNV begint rechtszaak tegen schoonmaakplatform Helpling

FNV begint een rechtszaak tegen schoonmaakplatform Helpling. De bond zegt dat het van oorsprong Duitse prikbord voor zelfstandige schoonmakers zich aan het arbeidsrecht moet houden en aan de schoonmaak CAO.

Helpling lijkt een mooie creatieve formule aan de buitenkant, maar schone schijn bedriegt, stelt het FNV. Het gaat er vooral om dat de investeerders achter het platform winst maken. ‘Het lijkt een mooi verdienmodel voor de korte termijn, maar op de lange termijn hebben we hier als maatschappij in zijn geheel last van, want op deze manier worden niet voldoende premies afgedragen aan verzekeringen en pensioenfondsen,’ aldus Zakaria Boufangacha, lid dagelijks bestuur FNV.

De kosten voor een goede verzekering of een pensioen zijn veel te hoog voor een werker die slechts 11,50 euro per uur ontvangt. Een echte zelfstandige verrekent die kosten in zijn tarief, maar dat kan niet met de tarieven die gangbaar zijn via Helpling. Het beeld wordt geschetst dat het een leuke hippe baan is voor erbij, maar ook iemand met een laag inkomen heeft recht op bescherming via het arbeidsrecht.

Ook hebben werknemers recht op pensioenopbouw en bij ziekte recht op doorbetaling. Dit gebeurt nu niet, zegt FNV. Helpling ontduikt de CAO Schoonmaak en werkt via schijnconstructies.

FNV spant de zaak aan samen met Antoinette Verhoef, lid van FNV, en werkzaam voor het platform. ‘De bedrijven maken winst, maar wij verdienen te weinig om onszelf te kunnen beschermen tegen ziekte,’ zegt ze. ‘Als ik met een stofzuiger van de trap af val is er niets geregeld. Als ik vakantie wil opnemen krijg ik niet doorbetaald en ben ik meteen mijn opdrachten kwijt.’

Met de rechtszaak wil FNV iij de problematiek achter de platformeconomie aankaarten, want de overheid ‘doet niets aan naleving bij platformen zoals Helpling en Deliveroo.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond