Deel dit artikel
-

FNV claimt arbeidsovereenkomst bij Deliveroo

Vakbond FNV eist namens twee maaltijdbezorgers van Deliveroo een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op. Daarnaast eist zij een nabetaling van loon, op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. De claim vloeit voort uit de gerechtelijke uitspraak in januari 2019 waarin de rechter bepaalde dat Deliveroo een werkgever is en de cao Beroepsgoederenvervoer moet toepassen.

De FNV spande reeds in 2018 met succes een rechtszaak aan tegen Deliveroo, omdat de maaltijdkoerier met schijnzelfstandigen zou werken.

Door de uitspraak kunnen maaltijdbezorgers individueel een arbeidsovereenkomst opeisen. Deliveroo is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het hoger beroep dient op 11 september in Amsterdam.

De maaltijdbezorgers zijn volgens de vakbond geen ondernemers, ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Deliveroo bepaalt hoe ze hun werk moeten doen.

De vakbond schrijft: ‘Ze hebben eenzijdig het ordersysteem veranderd, laten meer maaltijdbezorgers toe en spelen zo maaltijdbezorgers bewust tegen elkaar uit. Wij hebben recht op dezelfde bescherming als alle andere werknemers.’

Het kan volgens de FNV niet zo zijn dat het Britse bedrijf ondanks een uitspraak van de rechter maar zijn gang blijft gaan. ‘Deliveroo roept dat niemand een arbeidsovereenkomst claimde na de uitspraak in januari 2019. Volgens hen zit niemand erop te wachten omdat het allemaal echte zzp’ers zijn. Het echte verhaal is dat Deliveroo vooral kwetsbare werkenden in zet, bijvoorbeeld studenten van buiten de EU die nergens op terug kunnen vallen, en dus niet in de positie verkeren om hun recht op te eisen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond