Deel dit artikel
-

FNV daagt Uber voor de rechter om naleving cao Taxi

Vakbond FNV, in aanwezigheid van een aantal chauffeurs, heeft dinsdag een dagvaarding aan Uber overhandigd. De vakbond eist daarin dat Uber de taxi Cao naleeft en de werknemers nabetaalt conform deze cao. ‘Uber zal doorgaan met het uitbuiten van chauffeurs, ontduiken van sociale premies en belastingen en oneerlijk concurreren met andere taxichauffeurs. Met deze dagvaarding eisen wij dat dit nu stopt.’

De dagvaarding volgt op de sommatie die Uber op 16 november van de FNV ontving. De vakbond stapt naar de rechter omdat Uber ‘niet serieus wilde ingaan’ op de twee eisen die ook al in de sommatie stonden.

Taxichauffeurs zijn volgens Uber op papier wel zelfstandig ondernemers, maar als je echt het gesprek aangaat met de chauffeurs hoor je andere verhalen, zegt de FNV. Uber handelt en gedraagt zich in alles als een werkgever. Ze bepaalt welke chauffeurs en auto’s tot het platform toegelaten worden, het tarief waarvoor ze rijden en controleert de prestaties van chauffeurs.

‘Dit bedrijf profiteert volop van de schijnconstructie en steekt overal ter wereld enorm veel geld in rechtszaken en lobbyactiviteiten om hun schijnconstructie in de lucht te houden,’ aldus de vakbond. Die berekende eerder dit jaar dat Uber op deze manier jaarlijks ongeveer 58 miljoen aan sociale premies, belastingen en pensioenpremies bespaart.

Uber heeft de bond laten weten dat ze wel in gesprek wil, maar zegt op voorhand al dat zij geen van de eisen zal inwilligen.

Foto FNV

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond