Deel dit artikel
-

FNV hoopt op aanpak ‘schijnzelfstandigheid’ Deliveroo

FNV Jong hoopt dat het kabinet gaat handhaven op schijnzelfstandigheid, bijvoorbeeld in het geval van maaltijdbezorger Deliveroo. Vrijdag werd bekend dat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) opnieuw wordt uitgesteld tot 2020. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als ze met verkapte dienstverbanden werken. Maar per 1 juli wil het kabinet wel ingrijpen wanneer sprake is van ‘evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid’.

Sinds 1 februari krijgen de maaltijdbezorgers (ook wel riders genoemd) van Deliveroo geen contract meer, maar moeten ze zich bij de Kamer van koophandel inschrijven als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De FNV vindt dit een vorm van schijnzelfstandigheid. Het feit dat ze altijd op basis van een arbeidsovereenkomst hebben gewerkt, is volgens de vakbond al een indicatie. Verder is er bijvoorbeeld van een gezagsrelatie, want niet de rider zelf maar het algoritme van de app van Deliveroo bepaalt het werk en de inkomsten van de riders.

Deliveroo wordt door de minister niet bij naam genoemd. Maar in de brief staat duidelijk dat ‘vanaf 1 juli 2018 niet langer alleen bij de ernstigste gevallen van kwaadwillenden wordt gehandhaafd, maar ook bij andere kwaadwillenden, die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond