Deel dit artikel
-

FNV overweegt gang naar rechter om handhaving wet tegen schijnzelfstandigheid

FNV overweegt om de overheid via de rechter te dwingen om de wet DBA te gaan handhaven. Dat heeft de vakbond in een brief aan minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Van Rij (Financiën), laten weten.

De wet DBA is ingevoerd om schijnzelfstandigheid op de arbeidsmarkt te bestrijden. Opdrachtgevers zouden daarmee aansprakelijk gesteld kunnen worden als er feitelijk op basis van een arbeidsovereenkomst wordt gewerkt. Werkt iemand in loondienst, dan moet de werkgever belasting en premies betalen.

Vanaf 2019 heeft FNV er herhaaldelijk bij de overheid op aangedrongen de wet DBA te handhaven. Dat deed de vakbond na gerechtelijke uitspraken waarin werd bepaald dat de bezorgers van maaltijdbezorger Deliveroo geen zelfstandigen waren, maar recht hadden op een arbeidsovereenkomst en de cao op hen moest worden toegepast.

Verder heeft FNV ook zaken tegen andere platformbedrijven gewonnen zoals Uber en Helpling. Daarnaast heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie in een rapport over Temper vastgesteld dat sprake is van een arbeidsovereenkomsten, omdat Temper feitelijk een uitzendbureau is.

Bij de Deliveroo-uitspraak van drie jaar geleden had de overheid al kunnen en moeten ingrijpen, vindt de vakbond. Maar omdat de overheid dat toen niet deed, konden platformbedrijven doorgaan met het afschuiven van hun werkgeversverantwoordelijkheid op maaltijdbezorgers, schoonmakers, taxichauffeurs en horecapersoneel.

Er groeit nu een generatie schijnzelfstandigen op, die niet eens weet wat een arbeidscontract is en nul zekerheid heeft.

In de brief schrijft de vakbond vóór 17 februari een adequate reactie van de minister en staatssecretaris te verwachten. ‘Als die er niet komt, overwegen we een procedure tegen de Staat wegens het stelselmatig tekortschieten van de handhaving en het wanbeleid wat de overheid tot nu toe rond de schijnzelfstandigen heeft laten zien.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond