Deel dit artikel
-

FNV sluit zich aan bij de actie #MakeAmazonPay

FNV deed vrijdag, op Black Friday, een klemmend beroep op de Nederlandse politiek om zich uit te spreken tegen uitbuiting van Amazonwerknemers.

Met de petitie #makeamazonpay vragen vakbonden wereldwijd hun parlementariërs mee tekenen voor een fatsoenlijke bedrijfsvoering van Amazon. De steun van Nederlandse parlementariërs vindt de vakbond hierbij van groot belang.

De commerciële successen van Amazon staan echter in schril contrast met de manier waarop het bedrijf omgaat met fundamentele aspecten van ‘fatsoenlijke’ bedrijfsvoering, stelt de FNV. Zoals oneerlijke concurrentie, een verantwoord arbeidsvoorwaardenbeleid, het betalen van belastingen, de erkenning van vakbondsrechten en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De vakbond roept parlementariërs op om zich uit te spreken voor aanpassing van beleid van Amazon. Met betere werkomstandigheden en loon voor werknemers, een eerlijke markt en respect voor het klimaat.

Vrijdag werd, bijna traditioneel, bij zeven Duitse distributiecentra van Amazon een staking gehouden door de Duitse vakbond Verdi. Verdi wil al jaren betere lonen en arbeidsomstandigheden.

FNV zal de steunbetuigingen van de Nederlandse politici verzamelen. ‘Hoewel Amazon nog slechts op kleine schaal in Nederland vertegenwoordigd is, is het wel nadrukkelijk aanwezig. Met een Nederlandstalige website, belevering vanuit twee Duitse distributiecentra en retourzendingen die door Nederlandse transportbedrijven worden uitgevoerd is Amazon al bijna niet meer uit de e-commerce in Nederland weg te denken. Daarnaast investeren ook Nederlandse beleggers in Amazon,’ schrijft de bond.

Begin december zullen alle politieke steunbetuigingen, opgehaald door vakbonden wereldwijd, worden aangeboden door UniGlobal – wereldwijde vabondskoepel – aan Jeff Bezos, de baas van Amazon.

Foto Amazon

Deel dit bericht

1 Reactie

John Eves

De rijkdom van de ene is de armoede van de andere…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond