Deel dit artikel
-

FNV trekt bij Thuisbezorgd aan de bel over Israëlische dochter

Vakbond FNV heeft een officiële melding gedaan bij het Nationaal Contactpunt OESO-Richtlijnen (NCP) over Thuisbezorgd / Just Eat Takeaway. De Israëlische dochteronderneming van het Nederlandse bezorgbedrijf 10bis weigert namelijk in gesprek te gaan met de lokale vakbond Histadrut om afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden.

Daarnaast worden vakbondsleden binnen het bedrijf onder druk gezet en dwarsboomt het management op allerlei manieren vakbondsactiviteiten. FNV vindt dat de ‘malafide praktijken’ van 10bis onder de verantwoordelijkheid en bevoegdheid vallen van het Nederlandse moederbedrijf.

De manier waarop 10bis zich gedraagt, is volgens de vakbond op geen enkele manier toelaatbaar. Over de rug van deze medewerkers wordt veel geld verdiend, zeker nu de thuisbezorgingssector in coronatijd overal ter wereld booming is.

Het Israëlische 10bis erkent niet de rechten van de 1400 medewerkers die via vakbond Histadrut collectieve afspraken wil maken. Ondanks dat dit ook in Israël een wettelijk recht is met meer dan eenderde van de werknemers vertegenwoordigd. De medewerkers willen afspraken maken over loon, ongevallenverzekering, weekendtoeslagen en arbeidstijden.

De afgelopen maanden werden veel actieve vakbondsleden voorgedragen voor ontslag en probeerde het management actief medewerkers over te halen om hun lidmaatschap op te zeggen. In december 2020 oordeelde de rechtbank van Tel Aviv al dat het management van 10bis hiermee moet stoppen. Ondanks de uitspraak van de rechtbank, ontvangt de vakbond nog steeds klachten van het verstoren van vakbondsactiviteiten door het management.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond