Deel dit artikel
-

FNV vraagt aandacht voor gezondheidsrisico’s bij PostNL

Vandaag overhandigde een vijftal medewerkers van PostNL een kritisch rapport aan HR-directeur Jeroen Veldstra. De 29-jarige Maaike, pakketsorteerder bij PostNL, hield een korte toespraak en overhandigde een 30 kilo wegende doos met kattenbakvulling.

Het gaat om de conclusies van een FNV-enquête waar in totaal 215 pakketmedewerkers die werken voor PostNL aan meededen. 85 procent van hen geeft aan dat het werk fysiek te zwaar is.

Uit de enquête blijkt onder meer dat uitzendkrachten vaker met rugklachten te kampen hebben dan werknemers in vast dienst.

Volgens de vakbond werkt het post- en pakkettenbedrijf bewust met uitzendkrachten in de pakketsortering, een fysiek zware functie. Naar schatting van FNV is zo’n 90 procent van de sorteerders uitzendkracht.

Bijna twee derde van de respondenten heeft zelfs zes verschillende fysieke klachten. Dat varieert van rugklachten tot overbelastte schouders en knieën.

De FNV wil dat het post- en pakkettenbedrijf maatregelen neemt om de fysieke overbelasting van de pakketmedewerkers structureel aan te pakken. Het gaat dan om praktische zaken als het geven van uitgebreide Arbo-instructie over gezond en veilig werken, voldoende hulpmiddelen en de inzet van meer personeel om de werkdruk te verlagen. Ook wil de vakbond dat PostNL de uitzendkrachten in vaste dienst neemt. Sommigen van hen werken nu al jaren op een uitzendcontract voor PostNL

Deel dit bericht

2 Reacties

Stef Bouwhuis - Intellucom BV

Het is ‘verdacht’ dat deze zwaar belastende functies vrijwel alleen door uitzendkrachten worden ingevuld. In dit geval zou PostNL zware zendingen door robots moeten laten uitvoeren. Maar het probleem is groter dan bij PostNL.

De overheid moet wettelijk het maximum gewicht per doos tot 15 kilo beperken, tenzij dat door de vorm van het product niet anders kan. Kattebakvulling hoef je echt niet per 30 kilogram eenheden te laten vervoeren.

Herman Claessen - PostNL

Waarom wordt in der bericht alleen over pakketbezorgers gesproken en niet óók over de postbezorgers?
Die hebben het ook veel te zwaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond