Deel dit artikel
-

FNV wint rechtszaak tegen onderbetaling bij PostNL

FNV heeft een belangrijke principiële zaak gewonnen tegen PostNL en uitzendbureau InPerson. De rechter geeft de bond gelijk en onderschrijft dat honderden pakketsorteerders zijn onderbetaald.

De uitspraak is volgens FNV enorm belangrijk, omdat het gaat om contracting, een schijnconstructie, die steeds vaker wordt toegepast om werkers goedkoper te maken. Bedrijven als PostNL gaan van vast personeel over naar uitzendkrachten, en daarna wil men nog goedkopere arbeid en gaat men over naar ‘contracting’. Een typisch voorbeeld van de race naar beneden, die de rechter nu verbiedt, aldus Masja Zwart van FNV Naleving.

Zo’n 400 pakketsorteerders, in dienst van uitzendbureau In Person, worden ingehuurd door PostNL om ‘s avonds en ’s nachts postpakketten te sorteren op de PostNL depots in Amersfoort, Goes en Waddinxveen. Als uitzendkrachten hebben zij recht op hetzelfde loon als de werknemers van PostNL. Gelijk loon voor gelijk werk. Maar PostNL vindt dat het geen uitzendkrachten ‘inhuurt’, maar dat het werk heeft ‘uitbesteed’ aan de uitzendbureaus. De uitzenders zouden onderaannemer zijn, waardoor zij hun werknemers niet hetzelfde hoeven te betalen als PostNL aan haar eigen sorteerders betaalt.

De rechter oordeelt dat ‘sprake is van inhuren en niet van werk uitbesteden. PostNL heeft onrechtmatig gehandeld en is hoofdelijk aansprakelijk voor achterstallig loon aan de pakketsorteerders.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond