Deel dit artikel
-

Focus ACM: online misleiding, appstores, digitale platforms

De ACM gaat komend jaar in opdracht van het Ministerie van Financiën een marktstudie uitvoeren naar de rol van Big Tech op de betaalmarkt. De invoering van de Europese regels voor toegang tot betalingsgegevens (PSD2) maakt meer concurrentie en innovatie in het betalingsverkeer mogelijk. Toetreding van grote techbedrijven kan concurrentie en innovatie op de betaalmarkt bevorderen, maar er zijn ook risico’s: big techs kunnen bijvoorbeeld hun sterke positie in één markt misbruiken om een andere markt te veroveren.

De digitale economie en de energietransitie staan de komende tijd centraal in het toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Bij de bekendmaking van de ACM Agenda 2020-2021 heeft de ACM opgeroepen om kennis en tips over deze aandachtsgebieden met haar te delen.

De ACM richt zich in 2020 behalve op online misleiding ook op de toegang tot digitale platforms. De ACM zal extra uitleg geven over de regels om de naleving te bevorderen en waar nodig handhavend optreden.

De ACM rondt komend jaar ook haar onderzoek naar appstores af. Appaanbieders zijn afhankelijk van de appstores van Apple en Google voor het aanbieden van hun apps. ‘We onderzoeken of Apple met haar Appstore in strijd handelt met de mededingingsregels.’

De ACM start verder een sectoronderzoek naar gegevensuitwisseling en interoperabiliteit van ICT-systemen in de zorg, waaronder systemen voor elektronische patiëntendossiers.

De ACM heeft ook speciale aandacht voor de inzet van (zelflerende) algoritmes door bedrijven. Onder meer wordt een working paper voorbereid over mechanismes waarmee zelflerende algoritmes supra-competitieve prijzen kunnen bereiken.

Foto: Marvin Meyer via Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond