Deel dit artikel
-

Forse boete KPN voor lakse beveiliging persoonsgegevens

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in december 2013 aan KPN een boete opgelegd voor het onvoldoende beveiligen van systemen waarin de persoonsgegevens van klanten zijn opgeslagen. Het boetebesluit is vandaag pas bekend gemaakt.

Nadat een hacker in januari 2012 had ingebroken in het netwerk van KPN heeft ACM (toen nog OPTA) een onderzoek ingesteld naar de wijze waarop KPN de persoonsgegevens van haar klanten beveiligde. Daaruit is gebleken dat in de periode voorafgaand aan de hack de beveiliging van deze gegevens van KPN-klanten en de wijze waarop het veiligheidsbeleid in de organisatie was geborgd onvoldoende was.

Op telecomaanbieders rust de wettelijke plicht om de persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van hun klanten voldoende te beschermen, zodat derden daartoe geen toegang hebben.

De boete was fors: 364.000 euro. Nadat de hack was ontdekt, heeft KPN volgens de toezichthouder ‘voortvarend gereageerd’ om de beveiliging van haar netwerken en systemen op orde te brengen.

Het boetebesluit van ACM wordt nu pas openbaar gemaakt, omdat KPN zich tegen eerdere openbaarmaking heeft verzet bij de voorzieningenrechters van de rechtbank Rotterdam en het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De voorzieningenrechter van het CBb heeft zich maandag uitgesproken over de zaak.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jongejans

Wat een bullshit weer van de ACM cookiejagers.
Hebben ze daar nu niets zinnings te doen? Geef de hacker een boete en fik niet elk nederlands bedrijf af.

Straks wacht elke Nederlandse ondernemer weer 810.000 euro boete voor elk datalek.

Wiebe

Je krijgt echt geen boete omdat je gehackt wordt. Zelfs niet als je beveiliging niet helemaal op orde is want je beveiliging moet passend zijn en dat bepaal jezelf.
Waarvoor is die boete dan wel uitgedeeld?

Leon

Kan niet iemand die ACM eens een keer een boete geven? Samen met de huidige regering breken ze Nederland af.

Ricky

Wat een buitengewoon doordachte reacties weer van deze stuurlui aan wal. Ik vraag me af of ze uberhaupt wel weten wat ACM betekent.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond