Deel dit artikel
-

Forse boete voor Locatefamily.com

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de site Locatefamily.com een boete op van 525.000 euro. Locatefamily.com publiceert adresgegevens en telefoonnummers van mensen, vaak zonder dat die mensen dat weten.

Locatefamily.com is een platform waar mensen contactgegevens kunnen zoeken van familieleden die zij uit het oog zijn verloren of van mensen met wie zij graag in contact willen komen.

Op het platform staan persoonsgegevens van mensen over de hele wereld, ook uit de EU. Rond de 700.000 Nederlanders staan vermeld op de site.

De AP heeft tientallen klachten over Locatefamily.com ontvangen. Op deze site staan volledige adressen en soms ook telefoonnummers van mensen die niet weten hoe hun gegevens op de site terecht zijn gekomen.

Deze gang van zaken heeft grote impact op mensen van wie gegevens op Locatefamily.com verschijnen. Zo kunnen nietsvermoedende mensen opeens verrast worden met onverwachte bezoekers op de stoep.

Als mensen gegevens willen laten schrappen is dat niet eenvoudig, omdat Locatefamily zegt geen vertegenwoordiger te hebben in de EU. Het niet-hebben van een vertegenwoordiger in de EU is een overtreding van de privacywet en de reden van de boete.

Om Locatefamily.com te dwingen een loket in de EU te openen, legt de AP ook een last onder dwangsom op. Het bedrijf had tot 18 maart 2021 de tijd een vertegenwoordiger in de EU aan te wijzen, maar heeft niets meer van zich laten horen.

De AP heeft nog wel bemiddeld voor de mensen die hun persoonsgegevens wilden laten verwijderen. In de meeste gevallen heeft Locatefamily.com hun gegevens inmiddels geschrapt.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond