Deel dit artikel
-

Forse boetes webwinkel T.O.M blijven gehandhaafd

Toezichthouder ACM heeft webwinkel T.O.M. in 2016 terecht een boete van in eerste instantie een half miljoen euro opgelegd omdat zij structureel consumenten heeft misleid. Tot die conclusie komt Het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Webwinkel T.O.M. – de onderneming heeft diverse webwinkels als Internet-Bikes, Inrernet-Toys, Internet-Sportandcasuals en Internet-Eyewear – verstrekte in 2015 onjuiste en misleidende informatie over het recht van ontbinding van aankopen via haar webwinkel. Hiermee had zij consumenten volgens ACM op het verkeerde been gezet.

Daarnaast heeft de webwinkel consumenten die hun bestelling hadden geretourneerd niet tijdig, niet volledig en niet met hetzelfde betaalmiddel terugbetaald.

Naast de boete heeft de ACM de feitelijk leidinggevenden ieder hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor 125.000 euro omdat zij direct verantwoordelijk waren voor de overtredingen.

De betrokkenen hebben al in 2016 bezwaar aangetekend tegen het besluit, maar ACM verklaarde de bezwaren ongegrond. Wel zijn de boetes verlaagd na een rechtszaak. Zo ging de boete van een half miljoen naar 250.000 euro. Tegen dat vonnis is zowel door T.O.M. als ACM hoger beroep ingesteld.

De boetes gaan niet van tafel. Het College constateert dat T.O.M. de gedragslijn voerde om na een retourzending vooralsnog niet tot terugbetaling over te gaan als de consument daarbij geen bankrekeningnummer had vermeld. ACM heeft volgens het College voldoende bewijs geleverd dat de onderneming een misleidende handelspraktijk voerde.

Ook komt het College tot de conclusie dat de onderneming veel klanten door middel van een waardebon heeft terugbetaald, terwijl die consumenten niet met een waardebon hadden betaald en ook niet met dat betaalmiddel hadden ingestemd.

Het College heeft de boete voor T.O.M. – mede vanwege eerdere publiciteit rond deze zaak – vastgesteld op 150.000 euro, en die van de leidinggevenden op 100.000 euro. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste rechterlijke instantie voor deze zaken, dus is niet opnieuw beroep mogelijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond