Deel dit artikel
-

Forse groei gebruik spraakassistenten; grootste toename bij 65-plussers

Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van spraakassistenten steeg afgelopen jaar naar 37 procent. Dat blijkt uit de Nationale Voice Monitor, een onderzoek dat DirectResearch uitvoerde in opdracht van Achmea, DDMA, NPO, Project Zilver en Y.digital.

Hoewel het gebruik onder jongeren (18-34 jaar) het hoogst is, laat de groep van oudere volwassenen (65+ jaar) de grootste stijging zien. Het draait hierbij niet meer alleen om toepassingen voor algemene spraakassistenten zoals Siri van Apple of de Google Assistent. Consumenten komen ook in aanraking met spraakassistenten via callcenters en mobiele apps.

Het gebruik van spraakassistenten in callcenters is dan ook sterk in opkomst. Van de Nederlanders verwacht een kwart in de toekomst via spraakassistenten contact te hebben met organisaties. Al 13 procent van de Nederlanders heeft hiermee inmiddels ervaring.

33 procent geeft aan spraakassistenten vaker te gebruiken als de kwaliteit verbetert. Dat is nog niet het geval. Nog niet altijd alles wordt goed begrijpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand met een Twents dialect een vraag stelt aan de Google Assistent.

Het aantal mensen dat zich zorgen maakt over de privacy bij het gebruik van spraakassistenten daalt. Afgelopen jaar maakte 19 procent van de Nederlanders zich hierover zorgen, in 2019 was dit nog 27 procent.
____________________________________

Deel dit bericht

1 Reactie

Jack van Dooren

Voor ouderen is spraak ook super intuïtief. Spraak is ten opzichte van een visuele interface (laptop, smartphone, tablet ) veel natuurlijker en gemakkelijker. Om spraakassistenten nog relevanter te krijgen voor ouderen hebben wij VoiceZorg ontwikkeld voor Google Home. Met VoiceZorg wordt thuiswonen socialer, gezonder, veiliger en zelfredzamer. De Stemhulp van VoiceZorg geeft meer dagstructuur en minder zorguren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond