Deel dit artikel
-

Forse toename kijkers Zoom.in en Uitzendinggemist.nl

De kijkcijfers van twee van de belangrijkste Nederlandse aanbieders van online video's stegen fors in 2005. De nieuwsvideo's van Zoom.in zijn vorig jaar in totaal bijna 38 miljoen keer bekeken, een groei van 55 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal online video's dat via uitzendinggemist is opgevraagd, is volgens Bas Buesink van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) vorig jaar nog sterker gestegen. Hij spreekt van minimaal een verviervoudiging.

De meting door KLO van de kijkcijfers van uitzendinggemist is overigens niet helemaal compleet: de metingen startten pas in maart 2004. Zoom.in is volgens eigen zeggen de grootste aanbieder van online videonieuws in Nederland en levert onder meer aan Nu.nl, Trouw, MSN en De Volkskrant. Novum Nieuws is 'hofproducent' van het nieuws. 
Zoom.in zendt dagelijks ongeveer honderdtwintig videoclips uit. Zoom.in verwacht dat de groei in 2006 blijft toenemen. Een verklaring voor de groei van televisie via internet is volgens het bedrijf het toegenomen aanbod, de uitbreiding van het aantal distributiepartners en de introductie in België en Frankrijk, waar 15 procent van de kijkcijfers werd gerealiseerd. Van het totaal aantal opgevraagde Zoom.in-video’s is driekwart afkomstig uit de doelgroep 13- tot 49-jarigen.

De best bekeken nieuwsvideo van Zoom.in was vorig jaar ‘Winnie de Poema duikt op bij de Veluwe’. Deze film werd in totaal iets meer dan 168.000 keer opgevraagd. Op grote afstand volgen ‘Nieuw Zoogdier op Borneo ontdekt’ (ongeveer 84.000 keer) en ‘KNMI kondigt weeralarm af' (66.000 keer).

Zoom.in krijgt overigens steeds meer concurrentie van nieuwsaanbieders die zelf video’s maken. Zo experimenteert de Volkskrant met videoreportages gemaakt door eigen redacteuren en opende De Telegraaf onlangs haar eigen tv-studio. Ook twee regionale kranten, Het Eindhovens Dagblad en De Twentsche Courant Tubantia, begonnen vorig jaar met het zelf maken van video’s.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond