Deel dit artikel
-

Forse toename melding datalekken bij Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit heeft sinds de nieuwe Europese privacywetgeving 317 meldingen van datalekken gekregen. In het jaar ervoor waren dat er slechts dertien.

De toename heeft uiteraard te maken met de meldplicht die in de AVG werd uitgebreid. Voordien waren alleen telecombedrijven verplicht om datalekken te melden. De meeste meldingen komen nu uit de gezondheidszorg, verzekeringen, openbaar bestuur en defensie, telecommunicatie en de financiële dienstverlening.

Sinds de invoering van de GDPR werden overigens 3599 informatievragen gesteld (2145 in 2017), 148 klachten of verzoeken ingediend (76 in 2017) en 137 adviesdossiers geopend (44 in 2017).

Sommige organisaties moeten (net als in Nederland) in het kader van de GDPR ook verplicht een functionaris voor gegevensbescherming – een Data Protection Officer – aanstellen én aanmelden bij de GBA.

In Nederland kwamen sinds de invoering van de privacywet 7000 klachten binnen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo schrijft Trouw. Ook werd de vragenlijn zo’n tienduizend keer geraadpleegd door organisaties en burgers die meer wilden weten over de nieuwe regels.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond