Deel dit artikel
-

Fortinet waarschuwt voor zelflerende hivenets en swarmbots

Online beveiliger Fortinet waarschuwt alvast voor de opkomst van zelflerende hivenets en swarmbots. Botnets worden vervangen door intelligente clusters van geïnfecteerde apparaten, hivenets genoemd, om effectievere cyberaanvallen uit te voeren.

Hivenets maken gebruik van zelflerende functionaliteit om op ongekende schaal effectieve aanvallen op kwetsbare systemen uit te voeren, waarschuwt Fortinet. Ook de zombies die deel uitmaken van deze netwerken zullen slimmer worden en instructies kunnen uitvoeren zonder input van de beheerder.

Hivenets kunnen exponentieel groeien als zwermen, die ook moeilijker te bestrijden zijn. Hoewel cyberaanvallen momenteel nog geen gebruikmaken van zwermtechnologie, bevat hun code daar reeds de ingrediënten voor. FortiGuard Labs registreerde begin dit jaar in één kwartaal maar liefst 2,9 miljard pogingen tot communicatie met botnets. Dit geeft een idee van de omvang van de schade die hivenets en swarmbots zouden kunnen aanrichten.

Ook ransomware blijft een bedreiging, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Aanbieders van cloudoplossingen en andere zakelijke diensten zullen volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste doelwitten van ransomware vormen. Fortinet verwacht dat cybercriminelen kunstmatige intelligentie zullen combineren met aanvalsmethoden die zich op meerdere kanalen tegelijk richten om kwetsbaarheden in de omgeving van cloud providers op te sporen en misbruiken.

Ook verwacht Fortinet malware die volledig door machines is ontwikkeld. Door kunstmatige intelligentie in te zetten voor de ontwikkeling van geavanceerde nieuwe code kan het detectiemechanismen sneller omzeilen. FortiGuard Labs registreerde in 2017 in één kwartaal 62 miljoen malware-detecties. Daarvan waren 16,582 malware-varianten afkomstig van ruim 2.534 malware-families.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond